Cresc pensiile în Italia. Iată cât va ajunge o pensie minimă 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Pensiile minime vor crește în Italia din anul 2025. 

O pensie minimă ar putea urca de la 614 euro cât este în prezent la peste 621 euro, o creștere mică. Echivalentul în lei ar fi de aproximativ 3000 lei față de aproximativ 1200 atât cât este o pensie minimă în România. 

Guvernul italian intenționează să mențină măsurile care au dus anul acesta pensiile minime la 614,77 euro, față de 598,61 euro anterior, o majorare de 2,7%.

În plus, se ia în considerare un nou mini-bonus care ar crește pensiile cu încă un procent, ducând astfel pensiile minime la peste 620 de euro. Această ajustare ar urma să se adauge majorărilor prevăzute de sistemul de indexare anuală a pensiilor.

Cresc taxele în Italia?

 

Pe de altă parte, discuțiile despre noi creșteri de taxe rămân în centrul atenției. Ministrul Economiei trebuie să echilibreze bugetul, însă după ce a menționat recent necesitatea unor „sacrificii”, mai multe voci critice din cadrul guvernului s-au opus ideii de noi taxe. 

Deși fiecare partid își exprimă poziția într-un mod diferit, toți par să fie de acord că măsurile fiscale nu trebuie să împovăreze familiile, companiile și angajații. Arianna Meloni, din Fratelli d’Italia, a subliniat că nu vor fi necesare sacrificii, adică tăieri din altă parte. 

MatteoSalvini, vicepremierul din partea partidului Liga, a explicat că intenția de creștere a taxelor a fost greșit interpretat și că nu se urmărește acest lucru, în timp ce Antonio Tajani, din Forza Italia, a insistat pe aceeași idee.

Totodată, se discută despre o posibilă creștere a taxelor pe impozitul pe profit, care ar afecta mai ales băncile, companiile de asigurări și marile companii. Deși Forza Italia se opune acestor măsuri, Salvini a declarat că o parte din câștigurile mari ar trebui returnate italienilor.

Indexarea pensiilor

 

Pentru anul 2025, se prevede o recalculare a pensiilor de 1,6% (după ce în 2024 a fost de 5,4%). În contextul scăderii inflației, guvernul ia în considerare aplicarea unei indexări complete pentru toate pensiile, inclusiv cele mari. Totuși, majorările vor fi modeste. De exemplu, o pensie de 1.000 de euro pe lună va crește cu 16 euro, iar una de 1.500 de euro va avea o creștere de 24 de euro.

În Italia, vârsta medie de pensionare este de 64,2 ani, grație posibilității de a ieși mai devreme la pensie. Guvernul dorește însă să reducă numărul de pensionări anticipate pentru a evita dezechilibrele financiare. Printre măsurile pe care le-ar putea prelungi se numără regulile stricte pentru pensionarea anticipată. 

Bonusul Maroni, primit de cei care continuă să lucreze

Guvernul încearcă, de asemenea, să facă mai atractiv „bonusul Maroni”. Anul acesta, doar câteva sute de persoane au ales să continue să lucreze deși îndeplineau condițiile pentru pensionarea anticipată, beneficiind astfel de contribuțiile proprii (9,19% din salariu) direct în salariu.

Executivul ia în calcul acum scutirea de impozit pentru aceste contribuții sau reducerea fiscalității. În plus, se analizează posibilitatea menținerii pensiei integrale pentru cei care continuă să lucreze, chiar dacă au atins vârsta de pensionare. Această măsură ar putea fi extinsă și la cei care au acumulat 42 de ani și 10 luni de contribuții.

În același timp, se prevede introducerea unui nou „semestiu de tăcere” pentru transferul contribuțiilor la fondurile de pensii private.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel