Aproximativ 11 milioane de pensionari (inclusiv funcționarii din regimul claselor pasive) vor beneficia de o creștere a pensiilor cu 2,8%, conform ratei medii a inflației între decembrie 2023 și noiembrie 2024.
În plus, conform ultimelor reforme în domeniul pensiilor, pensiile minime contributive vor crește mai mult decât restul, cu un procent de 6%, iar venitul mimim garantat va avea o creștere de 9%.
Salariul minim interprofesional (SMI), stabilit la 1.134 de euro pe lună, va înregistra, de asemenea, o nouă creștere. Cu toate acestea, Ministerul Muncii și partenerii sociali nu au ajuns încă la un acord. Experții recomandă o creștere între 3% și 4%, dar sindicatele cer o majorare mai mare, între 5% și 6%. Guvernul și organizațiile sindicale trebuie să stabilească și creșterile salariale pentru peste trei milioane de angajați din sectorul public. Aceștia vor primi în orice caz, începând din ianuarie, o creștere suplimentară de 0,5% pentru a compensa inflația din acest an, cu efecte retroactive de la 1 ianuarie 2024.
În Spania, termenii Salariul minim interprofesional (SMI) și venitul minim garantat sunt adesea confundați, dar există diferențe clare între ei. Primul este un salariu minim pe economie, iar venitul minim garantat este de fapt un ajutor social.
Cresc și taxele
Aceste îmbunătățiri vor fi contracarate de o majorare a contribuțiilor sociale plătite de angajatori și angajați pentru a acoperi creșterea cheltuielilor cu pensiile. Baza minimă de contribuție va crește proporțional cu salariul minim, iar baza maximă se va majora cu aproximativ 4%, ajungând de la 4.720,59 euro la aproximativ 4.910 euro. Pensiile contributive maxime vor fi stabilite la 3.267,60 euro, reprezentând o creștere de 2,9%. De asemenea, Mecanismul de Echitate Intergenerațională (MEI) va crește pentru al treilea an consecutiv la 0,80% din baza de contribuție: 0,67% fiind suportat de angajator și 0,13% de angajat. În 2025, se va aplica pentru prima dată și cota de solidaritate, o contribuție suplimentară pentru partea din salariu care depășește baza maximă de contribuție.
Pentru lucrătorii independenți (autonomi), cei din primele trei categorii de venit (între 670 și 1.166,70 euro pe lună) vor plăti o contribuție lunară minimă redusă, variind între 202 și 295 euro. Cei care declară venituri nete între 1.166,70 și 1.700 euro vor menține aceeași contribuție minimă de 294 euro pe lună. Pentru venituri nete peste 1.700 de euro, contribuțiile minime vor crește față de 2024.
Crește TVA pentru pâine și legume care a fost 0% pentru a combate inflația
În 2025, se vor încheia reducerile fiscale pentru alimente și energie introduse pentru a combate spirala inflaționistă. Eliminarea acestora a fost progresivă. TVA-ul pentru alimentele de bază, cum ar fi pâinea sau legumele, va reveni la rata obișnuită de 4% — după ce a fost 0% până în septembrie și 2% din octombrie. Pentru paste și uleiuri de semințe, TVA-ul va reveni la 10%, dar pentru uleiul de măsline se va menține la 4%.
De asemenea, Congresul a aprobat un pachet fiscal care include un impozit pe țigările electronice, care va intra în vigoare în primăvară; o majorare cu două puncte procentuale a impozitului pe venituri din economii pentru sumele care depășesc 300.000 de euro; reducerea impozitelor pentru IMM-uri și microîntreprinderi; un nou impozit progresiv pe sectorul bancar pentru trei ani — deși impozitul pe energie, aprobat prin decret, nu are încă suficiente voturi în Parlament pentru a fi adoptat.
Alte măsuri includ reducerea TVA-ului pentru iaurturi, creșterea prețurilor la tutun și aplicarea unei cote minime de 15% pentru marile multinaționale. În fiscalitatea corporativă, se adaugă îmbunătățiri pentru rezerva de capitalizare, se extinde libertatea de amortizare pentru investițiile în energie verde și se menține limita de 50% pentru compensarea pierderilor fiscale.
O altă noutate va apărea odată cu campania pentru declarația de venit: contribuabilii cu mai mulți angajatori, care câștigă sub 22.000 de euro, nu vor trebui să depună declarația de venit dacă suma obținută de la al doilea și următorii angajatori este sub 2.500 de euro, față de limita de 1.500 de euro aplicată anterior. De asemenea, se mențin limitele pentru lucrătorii independenți înregistrați în regimul de module și se prelungește până la sfârșitul lui 2025 deducerea impozitului pe venit pentru renovările locuințelor care îmbunătățesc eficiența energetică și pentru achiziția de vehicule electrice.
4o
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News