După valurile succesive de caniculă şi seceta severă, agricultorii francezi se plâng de recolte mult mai mici decât de obicei. Cele mai slabe rezultate le înregistrează cultivatorii de cartofi şi porumb, pentru care guvernul a anunţat deja ajutoare.
În cazul cartofilor se vorbeşte de o adevărată catastrofă. Producţia estimată ar putea fi cu peste 20% mai mică decât într-un an normal. Căldura şi lipsa de apă au ţinut pe loc şi legumele. Sectorul estimează pierderi cuprinse între 25% şi 35% la nivel naţional.
Creşte îngrijorarea privind preţurile la alimente în Franţa
Cu toate acestea, federaţia legumicultorilor francezi nu se teme de o penurie de legume, însă preţurile vor continua să crească. Deja, faţă de anul trecut, preţul legumelor s-a majorat cu aproape 5%.
Piaţa lactatelor, mai ales cele din lapte de vacă, va cunoaşte probabil cele mai severe tensiuni. Din cauza căldurii şi a secetei, iarba a fost de slabă calitate, aşa cum sunt şi nutreţurile pregătite pentru sezonul rece.
Apoi, din cauza războiului din Ucraina şi a creşterii preţurilor materiilor prime agricole, zootehniştii au cheltuit cu până la 30% mai mult pentru a asigura hrana animalelor. Mulţi dintre ei s-au văzut obligaţi să sacrifice mai multe animale decât era prevăzut. Carnea nu va lipsi însă de pe masa francezilor, asigură fermierii, dar va continua să se scumpească, devenind probabil inaccesibilă, în special pentru familiile cu venituri reduse, titrează Rador.
Franţa şi Germania, acord pentru sprijin reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate
Franţa şi Germania se vor sprijini reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate în caz de nevoie la iarnă, au decis ieri preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, care au discutat prin legătură video.
Cei doi lideri şi-au acordat şi poziţiile în privinţa măsurilor ce urmează să fie luate la nivel european, pentru a face faţă crizei energetice.
Solidaritate şi sobrietate peste tot în Europa este soluţia pentru a ieşi din iarnă. După ce şi-au redus dependenţa de gazul rusesc de la 50% din necesarul de consum la doar 9%, europenii au în vedere şi alte măsuri aşteptate la sfârşitul săptămânii, după reuniunea miniştrilor energiei din ţările membre. Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat poziţia Franţei înaintea acestei şedinţe.
„În primul rând, suntem de acord să cumpărăm gaze în comun, ceea ce îi va permite Europei să le plătească mai ieftin. În al doilea rând, dacă la nivelul Comisiei se va decide plafonarea preţului gazelor rusești, Franţa va susţine o astfel de măsură, coerentă cu politica noastră de sancţiuni şi cu obiectivul de a reduce preţurile“, a afirmat Emanuel Macron, președintele Franței, citat de Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News