Niciodată până acum nu au mai fost atât de mulți salariați în Spania. Numărul total de angajați între lunile aprilie și iunie a ajuns la 21 de milioane de persoane, cei mai mulți din seria istorică. „Am atins un nou maxim istoric”, a spus premierul, Pedro Sánchez, care a descris datele drept „extraordinare” și a subliniat „puterea economiei”.
Acest record este rezultatul creării a 603.900 de locuri de muncă față de primul trimestru al anului, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,95% a numărului de persoane angajate. În ultimele douăsprezece luni, care reprezintă primul an complet cu reforma muncii în vigoare, Spania a câștigat 588.700 de locuri de muncă.
Aceasta este cele mai multe locuri de muncă înregistrate într-un trimestru, depășind cele 569.700 de locuri de muncă care au fost generate în perioada iulie-septembrie 2020, după disființarea locurilor de muncă din cauza pandemiei Covid.
Această creștere a ocupării forței de muncă s-a datorat contribuției sectorului privat, care a câștigat 610.100 de lucrători între aprilie și iunie, față de pierderea a 6.200 de locuri de muncă în sfera publică.
În special, sectorul serviciilor a fost cel care a crescut cel mai mult, cu 606.000 de noi locuri de muncă mai mult decât în trimestrul precedent. De fapt, este trimestrul în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă în sectorul serviciilor din întreaga serie istorică.
În acest sens, secretarul general al Uniunii Sindical Obrera, Joaquín Pérez, a apreciat pozitiv crearea de locuri de muncă, dar a atras atenția asupra contribuției sectorului serviciilor.
"Fără îndoială, datele sunt pozitive pentru ocuparea forței de muncă și economie, cu o creștere a contractelor permanente. Cu toate acestea, sectorul serviciilor continuă să stimuleze crearea de locuri de muncă, în timp ce în industrie locurile de muncă au fost distruse. Guvernul trebuie să pună accentul pe reindustrializarea țării, atragerea investițiilor industriale și păstrarea celor pe care le avem deja”, a spus el.
Alături de sectorul serviciilor, crearea a 60.900 și respectiv 1.500 de locuri de muncă în construcții și agricultură a compensat pierderea a 64.500 de locuri de muncă în industrie în ultimul trimestru.
Creșterea ocupării forței de muncă pe partea serviciilor coincide cu un sezon marcat de redresarea turismului și venirea vremii bune. Potrivit datelor INE, în perioada aprilie-iunie numărul turiștilor care au vizitat Spania și s-au cazat în unități hoteliere a crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului 2022.
Cea mai scăzută rată a șomajului din 2008
În același timp, șomajul a scăzut sub bariera de 3 milioane de oameni în al doilea trimestru . Mai exact, numărul șomerilor din Spania a scăzut cu 11,7% față de trimestrul precedent, la 2,76 milioane , ceea ce înseamnă cu 365.300 de persoane mai puține — 213.300 femei și 152.000 bărbați, reprezentând o scădere de 12,5% a șomajului feminin și 10,6% a șomajului masculin. Acesta este cel mai puternic declin trimestrial din seria istorică pentru al doilea trimestru al anului. Această scădere a redus șomajul la cel mai scăzut nivel din al treilea trimestru din 2008 și a plasat rata șomajului în Spania la 11,6% , rupând bariera de 12% pentru prima dată în ultimii cincisprezece ani.
Şomajul a scăzut în trimestrul II în toate ramurile, deşi se remarcă în special scăderea sectorului serviciilor, care a pierdut 208.600 de şomeri.
În plus, cea mai mare parte a locurilor de muncă create a fost permanentă. În trimestrul II, salariații cu contract pe perioadă nedeterminată au crescut cu 410.100 de persoane față de începutul anului: 95.400 de locuri de muncă temporare și 97.300 de lucrători independenți.
Astfel, la sfârșitul lunii iunie numărul lucrătorilor cu contract permanent a depășit 14,76 milioane, un nou record istoric, în timp ce rata angajării temporare a crescut ușor până la 17,35%. „Aproape 15 milioane de oameni sunt deja permanenți angajați: avem mai multe locuri de muncă, de calitate mai bună și cu mai multă stabilitate”, a subliniat ministrul Muncii, Yolanda Díaz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News