Creștere zero în Regatul Unit: Economia rămâne blocată în ciuda speranțelor de redresare

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Economia Marii Britanii stagnează din nou, înregistrând o creștere zero - sfidând previziunile experților care anticipau o ușoară îmbunătățire.

Economia Regatului Unit a stagnat în iulie pentru a doua lună consecutiv, conform celor mai recente date oficiale.

Biroul Național de Statistică (ONS) a raportat că produsul intern brut (PIB) nu a înregistrat nicio creștere în iulie.

Economiștii anticipau o ușoară creștere a PIB-ului de 0,1% în această lună, conform unui studiu oferit de Pantheon Macroeconomics.

Regatul Unit a organizat alegeri generale la începutul lunii, iar unele sondaje recente au sugerat că aceasta a dus la o creștere a activității, companiile așteptând stabilitate politică.

Datele recente vin după ce economia a continuat să-și revină din recesiune la sfârșitul anului trecut, cu o creștere de 0,6% între aprilie și iunie.

S-a arătat că țara începe să depășească dificultățile după ce a intrat într-o recesiune tehnică, definită prin două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. 

Totuși, speranțele unei redresări mai puternice ar putea fi domolite după două luni de stagnare economică.

Guvernul nu dă semnale prea bune

 

Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, a declarat: „Nu am iluzii cu privire la amploarea provocării cu care ne confruntăm și voi fi sinceră cu poporul britanic că schimbarea nu se va produce peste noapte.

„Două trimestre de creștere economică pozitivă nu compensează pentru paisprezece ani de stagnare. De aceea, luăm acum decizii pe termen lung pentru a repara fundațiile economiei noastre.”

Datele ONS au arătat că sectorul serviciilor a crescut cu 0,1% în iulie, dar cu 0,6% în cele trei luni până în iulie.

Categoria de cazare și servicii alimentare a crescut cu 0,9%, cu cazarea, inclusiv hotelurile, fiind cel mai mare contributor, înregistrând o creștere de 2,2% în timpul lunii.

Directorul de statistici economice al ONS, Liz McKeown, a declarat: „Economia nu a înregistrat creștere pentru a doua lună consecutiv, deși pe termen lung, forța sectorului serviciilor a dus la creștere în ultimele trei luni.

„Creșterea lunară a serviciilor din iulie a fost condusă de programatori și sănătate, care și-au revenit după greva din iunie. Aceste câștiguri au fost parțial compensate de scăderi pentru companiile de publicitate, arhitecți și ingineri.

„Producția a scăzut, per ansamblu, cu o lună deosebit de slabă pentru firmele de automobile și echipamente, în timp ce construcțiile au scăzut de asemenea."

 

Creșteri de taxe și impozite în Marea Britanie

 

Mai mult decât atât, este foarte posibil să urmeze creșteri de taxe și impozite pentru locuitorii Marii Britanii. Premierul Starmer pune totul pe seama grelei moșteniri lăsate de fostul prim-ministru Rishi Sunak. 

Keir Starmer a avertizat încă de săptămâna trecută că urmează crearea unui "buget dureros" într-un discurs sumbru în care acuză conservatorii pentru starea economiei și despre care a spus că este "mai rea decât ne-am imaginat" - Totuși Starmer apără acordarea a miliarde de lire sterline lucrătorilor aflați în grevă. 

Într-un discurs sumbru ținut în grădina de trandafiri de la Downing Street, el a avertizat că declarația financiară din octombrie - prima a Partidului Laburist în 14 ani - va implica "durere pe termen scurt".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel