Creșterea economică a României încetinește. Boloș dă vina pe Germania și Austria

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Marcel Boloş, nemulțumit de salariul de 2.500 de euro: „Dacă mă uit la salariile demnitarilor din UE...”
Marcel Boloş, nemulțumit de salariul de 2.500 de euro: „Dacă mă uit la salariile demnitarilor din UE...”

Marcel Boloș spune că scăderea economică din Germania și Austria va veni și în România pentru că economiile sunt interconectate. 

Publicitate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a tras un semnal de alarmă privind încetinirea ritmului de creștere economică, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru susținerea dezvoltării și adoptarea unei abordări prudente, mai ales în gestionarea cheltuielilor publice.

„Avem un volum semnificativ de investiții publice în pregătire. Guvernul României lucrează la un pachet de măsuri menit să sprijine producția industrială, un sector esențial pentru economie. Însă, este adevărat că există motive de îngrijorare legate de încetinirea creșterii economice, de aceea trebuie să acționăm din timp pentru a asigura continuitatea dezvoltării economice și a oferi predictibilitate mediului de afaceri", a declarat Boloș, în cadrul unui interviu pentru Digi 24.

El a subliniat că semnalele negative vin din Europa Centrală, în special din Germania, unde producția industrială a scăzut cu 3,6%, un fenomen observat și în Austria, cu o scădere de 1,5%.

Creșterea economică a României va încetini la 2.8%

 

Întrebat dacă acest fenomen va afecta și România și dacă țara noastră ar putea intra în criză, Boloș a explicat că este vorba de un „fenomen de contagiune financiară”, dar a exclus posibilitatea unei crize economice iminente.

„Este un fenomen de contagiune între economiile țărilor care au relații comerciale importante. Din acest motiv, trebuie să fim extrem de prudenți. Nu există semnale care să indice că România ar fi pe punctul de a intra într-o criză economică, dar prudența în gestionarea banilor publici este esențială", a adăugat ministrul.

Pe fondul acestor evoluții, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru 2024, de la 3,4% la 2,8%, estimând un Produs Intern Brut de aproape 1.769 miliarde de lei. Pentru anii următori, CNSP prevede o ușoară redresare, cu un avans de 3,5% în 2025 și 3,7% în 2026, urmată de o scădere treptată în 2027 și 2028, când creșterea economică ar putea ajunge la 2,9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel