"O ţară nu se apără cu mâinile-n sân. Discuţia despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă şi nu putem să tăcem sau să aşteptăm un semn. Trebuie să ieşim din încremenire şi să facem doi paşi simpli: 1 - să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, ulterior, să se comunice clar şi punctual ce s-a discutat; 2 - să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toţi, pentru că soarta ţării ne priveşte pe toţi. Indiferent de poziţionarea ideologică", a scris Antonescu, joi, pe pagina sa de Facebook.
El a punctat că "am mai trecut prin crize majore" şi cel mai important este să fim uniţi, calmi, decişi.
"Şi să explicăm românilor, în primul rând, şi partenerilor externi în al doilea că nu mor caii când vor câinii. Şi politica mare, deşi nu pare, nu se face pe reţelele de socializare", a subliniat Crin Antonescu.
Într-o conferinţă de presă susţinută la CJ Ilfov, după ce a efectuat o vizită în judeţ, Antonescu a evidenţiat că apariţia în discuţia publică a unor informaţii conform cărora în dialogul dintre Administraţia Trump şi Kremlin s-au făcut referiri la România în sensul revenirii la poziţiile din 1997 reprezintă un lucru de o mare gravitate.
"După ce au apărut în discuţia publică informaţii privind dialogul dintre Administraţia Trump şi Kremlin unde, din informaţiile pe care le avem, se vorbeşte despre solicitări ale Rusiei care exced Ucraina, care se referă la Flancul Estic al NATO, care se referă direct la România în sensul revenirii la poziţiile din 1997, adică de dinainte de aderarea României la NATO, cred că acesta este un lucru de mare gravitate, nu doar de mare interes, de aceea am şi solicitat cu puţină vreme în urmă şi convocarea unui CSAT de către preşedintele interimar şi, în mod special, o reuniune, un dialog politic pe această temă între toţi liderii partidelor politice democratice şi pro-europene din România, pentru că suntem într-un moment critic în care este foarte important să ne definim poziţiile şi să oferim celor care reprezintă România o platformă, o bază de susţinere pe care să spună foarte clar că în ceea ce priveşte România şi calitatea de membru al NATO, şi toate bazele militare care s-au construit în România sau urmează să se construiască în România ca urmare a acestei calităţi sau ca urmare a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, pentru noi nu sunt de pus în discuţie. Pentru noi nu este acceptabil ca regimul de la Kremlin să impună aliaţilor sau să ceară aliaţilor noştri lucruri care vizează în cel mai înalt grad securitatea României ca ţară", a mai afirmat Antonescu.
El a punctat apartenenţa României la NATO.
"Securitatea României nu poate fi concepută, nu poate fi asigurată sub nicio formă altfel decât prin apartenenţa sa la NATO, în condiţiile actuale, şi solicitările pe care regimul de la Kremlin le-a făcut chiar înainte de a începe războiul din Ucraina pentru noi sunt inacceptabile şi considerăm că ele chiar nu pot fi discutate în afara prezenţei şi punctului de vedere al României", a spus Crin Antonescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News