Crin Antonescu spune că România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Crin Antonescu la Consiliul Național al PNL
Crin Antonescu la Consiliul Național al PNL

Candidatul PSD, PNL şi UDMR la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă că România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina.

"România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina. Nici soldaţi, nici trupe de menţinere a păcii. Am spus asta acum trei ani, nu mi-am schimbat părerea cu un milimetru", a scris Antonescu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, dacă va fi preşedintele României, nu vor fi trimise trupe în Ucraina.

"Vom continua să sprijinim logistic şi politic Ucraina. Dar nu vom trimite oameni acolo", a adăugat Antonescu.

Candidatul la alegerile prezidenţiale a arătat şi că pentru a putea menţine pacea, trebuie să ai pace.

"Să nu ne precipităm, să nu ne aruncăm cu capul înainte, vorbind despre angajamente post-război, când nici măcar un acord de încetare a focului nu este schiţat. Înţelepciune şi calm. Doar aşa putem să ieşim din criza aceasta", a conchis Antonescu. 

Planul franco-britanic de trimitere a unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina e privit cu reticență și de italieni

 

Trimiterea de trupe europene în Ucraina "nu este soluţia cea mai eficientă", a declarat marţi un responsabil al guvernului italian, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer pledează pentru trimiterea unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina în eventualitatea unui acord de încetare a focului cu Rusia.

"Aceasta este o ipoteză pe care Franţa o susţine de mult timp. Dar Italia nu o consideră soluţia cea mai eficientă. Din câte îmi amintesc, nu a existat niciodată o forţă internaţională de interpunere între două armate de o asemenea anvergură. În rândul ambelor tabere sunt peste un milion de soldaţi înarmaţi", a declarat Giovanbattista Fazzolari, subsecretar al premierului italian Giorgia Meloni, citat agenţia EFE.

Dar "dacă ar fi vorba despre o misiune internaţională în context de pace sub umbrela ONU, atunci discuţia ar fi alta", a adăugat acelaşi oficial italian.

Reacţia sa survine după ce partidul de extremă dreapta Liga, care face parte din coaliţia de guvernare de la Roma, s-a declarat categoric împotriva trimiterii unor soldaţi italieni în cadrul unui contingent de menţinere a păcii în Ucraina.

Anterior şi alte surse guvernamentale italiene au descris drept "complet fabricate" relatările unor mass-media potrivit cărora guvernul condus de Giorgia Meloni examinează trimiterea de trupe în Ucraina. Aceste surse susţin că nu există o astfel de dezbatere în cadrul majorităţii guvernamentale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer aduc insistent în discuţie tema trimiterii unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina, ca garanţie de securitate pentru această ţară, deşi Rusia a transmis că se opune prezenţei de trupe străine pe teritoriul ucrainean. Potrivit presei occidentale, Franţa şi Marea Britanie au întocmit chiar şi un plan pentru a trimite în Ucraina circa 30.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii.

Macron a insistat asupra acestei iniţiative şi în discuţia pe care a avut-o luni la Casa Albă cu preşedintele american Donald Trump. Acesta din urmă a sugerat apoi în faţa presei că preşedintele rus Vladimir Putin este de acord cu prezenţa unor trupe europene de menţinere a păcii în Ucraina, lucru negat marţi de preşedinţia rusă, care a reafirmat că, în cazul unui acord de pace cu Ucraina, nu va accepta trimiterea unor trupe europene în această ţară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel