Cristi Danileț, mesaj către politicieni: Președintele nu este al tuturor românilor, ci al României

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Judecătorul Cristi Danileț explică, într-o postare pe Fcaebook, de ce sintagma "președintele tuturor românilor" atât de vehiculată în spațiul public este greșită. Acesta a fost deseori un reproș venit de la PSD, și anume că șeful statului, de la Ion Iliescu încoace al opoziției, nu se poartă ca președintele tuturor românilor.

De altfel, această discuție a reapărut în momentul în care liderul USR a fost aspru criticat pentru participarea la o emisiune la Antena 3. S-a repus atunci pe tapet faptul că președintele ar fi al tuturor românilor și este firesc să atragi electoratul PSD.

"OAMENII ÎȘI ALEG REPREZENTANȚI, NU CONDUCĂTORI.

Se apropie alegerile prezidențiale. Inevitabil, mă aștept să fie vehiculată sintagma "președintele tuturor românilor" ca un fel de calitate pe care ar trebui sa o întruchipeze el, Alesul.

Eu am pretenția minimă de la cei care candidează și/sau organizează alegeri să cunoască Constituția. Or, legea fundamentală menționează funcția publică numită "Președintele României", nu "Președintele românilor". Explicația se regăsește în lucrările politico-juridice de acum trei secole care au fondat societatea modernă a cărei istorie se confundă, practic, cu istoria democrației așa cum o știm astăzi.

Astfel, cel care va fi ales în toamnă va reprezenta țara și va exercita atribuții conforme legii. El nu va avea supuși și nu va lua decizii despotice. Oamenii își aleg președinți, nu șefi, deci românii vor alege conducători de țară, nu ai românilor. Doar țara are Președinte. Oamenii nu se supun altor oameni, ci doar Legii.

Este adevărat, numai cetățenii români votează Președintele țării, însă acesta va guverna apoi țara în care se află nu doar cetățeni români, ci și minorități naționale, apatrizi și străini. În mod corespunzător, românii aflați în alte țări sunt ținuți să respecte legea din statul unde trăiesc și care este condus de Președintele de acolo.

Așadar, românii nu își deleagă suveranitatea (puterea de a decide cu privire la oameni și instituții) către o persoană sau o instituție, ci o exercită toți, împreună și în mod egal, participând ca cetățeni activi la funcționarea republicii democrate reprezentative de tip "rule of law", scrie Cristi Danileț pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel