Cristian Diaconescu, SOLUȚIE pentru criza politică din Republica Moldova

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Alegeri în România 2024: Cristian Diaconescu, invitat la „Ce Se Întâmplă”, după victoria lui Trump în SUA
Alegeri în România 2024: Cristian Diaconescu, invitat la „Ce Se Întâmplă”, după victoria lui Trump în SUA

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat pentru PSnews, referindu-se la criza politică din Republica Moldova, că există mai multe ipoteze, dar calea dialogului politic este cea mai potrivită.

„Ipotezele sunt în felul următor. Pe de o parte se pare că dialogul e destul de limitat și lipsesc argumentele, mă rog din ce am văzut în presă, mai puțin cele tipice, de genul – ajutați-ne cu bani, ca să vă scăpăm de dosare. Ceea ce, după părerea mea, nu reprezintă sub nicio formă o premisă de revenire la o formă de cooperare democratică. Pe de altă parte, văd o disponibilitate abisală ca toți să coopereze cu toți. Încă o dată, ceea ce înseamnă că acolo în acest moment există un anume tip de presiune externă, evident și de la Est și de la Vest.

Ceea ce trebuie, după părerea mea, să se întâmple în perioada următoare, pentru a se evita o confruntare periculoasă, e ca să se treacă la un dialog politic bazat într-adevăr pe un proiect care să salveze suveranitatea Republicii Moldova, pentru că în momentul în care forțe interne nu își dau seama că au trecut de la un stat suveran la un teritoriu pe care se exercită diverse influențe și diverse dispute, din momentul acela statul e pierdut. Deci din acest punct de vedere orice rezolvare credibilă ține în primul rând de clasa politică de la Chișinău. Nu știu dacă interesele sau șantajul nu sunt prevalente din acest punct de vedere și dacă această situație, total de nedorit, există azi la Chișinău, atunci practic nu există foarte multe lucruri de așteptat de la această clasă politică", a conchis analistul.

Citește și PROTEST fără precedent al jurnaliștilor din Moldova: „Să-și scrie singuri știrile de la eveniment"

Deputaţii din Blocul proeuropean ACUM reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au aliat cu socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi au format un nou Guvern condus de Maia Sandu. Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care controlează Guvernul în exerciţiu condus de Pavel Filip şi Curtea Constituţională, a contracarat. Curtea a invalidat decizia de numire a noului Guvern, l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon şi a anunţat că parlamentul poate fi dizolvat, premierul Pavel Filip a fost declarat preşedinte interimar şi a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie. Lucrurile ar putea degenera deoarece niciuna dintre părțile politice nu acceptă legitimitatea celeilalte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel