Criză de angajați în hotelurile și restaurantele din Germania. Majoritatea au ales Aldi sau Lidl, unde primesc 14 EURO/oră

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulţi muncitori germani din sectorul ospitalităţii să migreze spre sectorul comerţului cu amănuntul, arată un studiu realizat de German Economic Institute (IW), informează DPA. 

Potrivit acestui studiu, numai în 2020 aproximativ 216.000 de angajaţi din Germania au întors spatele industriei ospitalităţii. Comparativ, în acel an aproximativ 788.600 de persoane angajate în industria ospitalităţii plăteau contribuţii la asigurările sociale.

Aproape 35.000 dintre cei care au plecat din industria ospitalităţii au găsit un nou loc de muncă în sectorul de retail, unde lanţurile de supermarketuri Aldi şi Lidl oferă angajaţilor de tip entry-level salarii de cel puţin 14 euro pe oră. Alţi 27.000 de angajaţi au făcut trecerea de la industria de catering spre sectoarele de transport şi logistică, unde lucrează printre altele ca şoferii pentru firmele care livrează colete. Un număr similar lucrează acum în sectorul de business management, de exemplu ca secretare.

"În niciun alt sector ocupaţional nu s-a înregistrat un declin atât de puternic, atât în cifre absolute cât şi procentual", susţin autorii studiului Anika Jansen şi Paula Risius.

Asociaţia hotelurilor şi restaurantelor din Berlin (DEHOGA) a cerut autorităţilor să permită o mai mare emigraţie ţintită în Germania pentru a combate hemoragia de angajaţi în industria ospitalităţii. De exemplu, solicitanţilor proveniţi din ţările din Balcanii de Vest ar trebui să le fie permis accesul mai rapid pentru a munci în Germania. În general, eliberarea de vize pentru solicitanţii din ţările non-UE ar trebui să fie realizată mai rapid, a cerut directorul DEHOGA, Thomas Geppert. 

"Cred că nu va fi posibil să acoperim deficitul numai din interiorul Germaniei", a spus Thomas Geppert. 

La începutul acestei luni şi producătorul de componente auto Continental AG a avertizat că Germania are nevoie de mai mulţi muncitori străini şi politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piaţa muncii, dacă vrea să îşi salveze sistemul de securitate socială de la colaps în viitor.

Germania caută bucătari-şef din străinătate

 

Pe fondul reducerii forţei de muncă din Germania, din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile şi firmele depun eforturi susţinute pentru a găsi lucrători cu care să umple golurile tot mai evidente. 

După penuria de lucrători din domeniul aeroportuar, Germania s-a orientat spre angajaţi din Turcia iar acum se îndreaptă tot spre această ţară pentru a găsi personal în sectorul gastronomiei şi hotelier.

La mare căutare sunt acum bucătari-şef din Turcia, care să gătească şi să supravegheze pregătirea meniurilor speciale în restaurante şi hoteluri din Germania.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat că muncitorii care vor pune capăt haosului vor fi angajați pe bază de contract și li se va asigura cazare.

Întrucât pandemia a provocat o lipsă severă de forță de muncă în aeroporturile germane, în special în perioada de vară, pe care țara încearcă să o depășească prin angajarea de lucrători străini din Turcia, Germania a început acum să facă planuri pentru a găsi o soluție similară în sectoarele gastronomiei și ospitalității. Potrivit buletinului Der Spiegel, Ministerul de Interne și al Societății dorește să aducă muncitori străini care să lucreze în sectorul gastronomic și al ospitalității.

"Permitem companiilor să recruteze muncitori suplimentari din străinătate, în special din Turcia", a declarat ministrul de interne, Nancy Faeser.

Faeser a spus că lipsa angajaților s-a agravat mult din cauza pandemiei. Subliniind că există un deficit serios în sectorul gastronomiei și al ospitalității, Faeser a declarat: "Ministrul Muncii și Afacerilor Sociale, Hubertus Heil și cu mine știm că trebuie să facilităm recrutarea de lucrători străini în acest domeniu. Avem nevoie de o recunoaștere mai rapidă a calificărilor profesionale și de mai puțină birocrație". Faeser a reiterat că trebuie făcut ceva pentru a face Germania atractivă pentru personalul calificat. Ministrul Transporturilor, Volker Wissing, a făcut declarații importante pe această temă.

Afirmând că Germania are o problemă similară pe aeroporturi, ministrul transporturilor, Volker Wissing, a subliniat că această problemă nu este doar în Germania. "Aceasta este o problemă pe care o avem în toată Europa. Suntem foarte preocupați de acest lucru, deoarece vedem frustrarea oamenilor. Acesta este motivul pentru care am decis să luăm inițiativa în cadrul guvernului federal", a spus el.

Faeser a adăugat că guvernul va accelera eliberarea permiselor de muncă și de ședere pentru câteva mii de lucrători străini de pe aeroporturi, care vor fi angajați temporar în Germania.

 

-------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel