„Oamenii sunt în continuare reticenţi cu privire la angajarea în sectorul ospitalităţii, de teamă că Guvernul ar putea impune noi restricţii, iar firmele nu pot oferi locuri de muncă în regim full-time. Cel mai important factor este incertitudinea„, spune Kate Nicholls.
Thomas Faulkner, un fost chef care acum se ocupă de recrutarea de noi angajaţi pentru acest post, spune că există un „deficit important” de personal dispus să lucreze o perioadă mai mare de timp în acelaşi loc dacă restaurantele nu oferă stimulente mai mari.
Rata mare de fluctuaţie a personalului, din cauza condiţiilor dure de lucru, stresul ridicat, salariile mici şi o „cultură de tip macho” au făcut ca Londra să piardă chefi cu experienţă mai rapid decât pot fi pregătiţi unii noi încă înainte de pandemie, arată un studiu publicat de Centre for London.
„În general, munca de chef nu este una sănătoasă„, spune Faulkner. „Cu această pandemie, oamenii au plecat spre alte poziţii după ce şi-au dat seama că pot câştiga aceiaşi bani sau chiar mai mult făcând livrări pentru Amazon sau Ocado. Este o experienţă mult mai plăcută, iar programul de lucru este mai redus”, spune fostul chef.
Ieşirea din UE a Marii Britanii a însemnat pierderea unui uriaş rezervor de mână de lucru. Peste 50.000 de emigranţi au plecat din Marea Britanie în al doilea semestru al anului trecut, potrivit unor estimări guvernamentale, iar analiştii se aşteaptă la un număr şi mai mare în acest an. Înainte de Brexit până la un sfert din personalul din industria ospitalităţii din Marea Britanie, şi 38% în cazul firmelor din Londra, era compusă din cetăţeni din UE, estimează firma de consultanţă KPMG.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News