Criză imobiliară în Germania: populația a crescut, apartamentele sunt tot mai puține. Constructorii germani îl confruntă pe Scholz

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Prețurile locuințelor din Germania scad din nou
Prețurile locuințelor din Germania scad din nou

Constructorii germani îl vor confrunta pe cancelarul Olaf Scholz, urmând să-i pună pe masă o serie de solicitări pentru a stopa criza imobiliară, scrie Reuters, care citează surse în exclusivitate. 

Cancelarul german Olaf Scholz se va confrunta cu noi cereri pentru a stopa criza imobiliară din cea mai mare economie europeană, după ce un summit recent, care a avut ca scop salvarea sectorului, s-a încheiat fără nicio concluzie clară.

Industria națională a construcțiilor, aflată în dificultate, îi va prezenta luna aceasta cancelarului un nou set de măsuri propuse pentru a atenua cea mai gravă criză imobiliară din ultimii ani, au declarat două persoane implicate în pregătiri.

Într-o scrisoare, al cărei conținut a fost descris pentru Reuters, unul dintre cele mai importante grupuri de construcții din țară va cere sprijin pentru a preveni concedierile în masă și pentru a stimula activitatea din domeniul construcțiilor.

Wolfgang Schubert-Raab, președintele asociației industriale ZDB, care reprezintă 35.000 de firme de construcții, a declarat pentru Reuters că intenționează să trimită propunerile cancelarului și miniștrilor săi pentru finanțe, economie și locuințe.

Solicitările industriei reflectă îngrijorarea că Germania este atrasă și mai mult de o criză imobiliară globală, care a fost resimțită cel mai acut în China. Există, de asemenea, îngrijorarea că guvernul trage de timp după o întâlnire controversată a industriei cu cancelarul pe 25 septembrie.

"Nu ne putem permite să mai pierdem timp", a declarat Schubert-Raab.

Sectorul imobiliar a intrat în criză

 

Sectorul imobiliar a fost ani de zile un pilon al economiei germane, reprezentând aproximativ o cincime din producție și unul din 10 locuri de muncă. Alimentate de ratele scăzute ale dobânzilor, miliarde de euro au fost investite în proprietăți, care erau considerate stabile și sigure.

Acum, o creștere bruscă a ratelor a pus capăt acestei perioade, împingând dezvoltatorii imobiliari în insolvență, în condițiile în care tranzacțiile îngheață și prețurile scad. Numărul de angajați în sectorul construcțiilor a început să scadă pentru prima dată în ultimul deceniu.

Scăderea din sector face parte dintr-un scenariu mai sumbru, Fondul Monetar Internațional estimând în această săptămână că economia Germaniei se va contracta în acest an, și cu mai mult decât se preconiza anterior.

Patru persoane care au participat la întâlnirea lui Scholz cu șefii industriei imobiliare și liderii regionali din cancelarie au declarat pentru Reuters că au simțit că li s-a dat puține șanse de a avea un cuvânt de spus în susținerea măsurilor de sprijin pe care ei cred că au mers în direcția corectă, dar care, în general, au fost insuficiente.

"Construirea este aproape imposibilă, din punct de vedere financiar", i-a spus Nicole Razavi, un politician regional care reprezintă miniștrii de stat, lui Scholz la întâlnirea cu ușile închise, potrivit unui raport al întâlnirii.

Razavi a criticat guvernul pentru că i-a "prins în ambuscadă" pe cei prezenți la summit, anunțând măsuri - cum ar fi renunțarea la standardele de construcție mai stricte - înainte ca acestea să fie discutate. Un purtător de cuvânt al cancelariei a declarat că a existat "un mare acord" cu propunerile guvernului federal.

Acum, liderii industriei, precum Schubert-Raab, se gândesc la următorii pași.

Ce propun constructorii germani

 

Printre măsurile pe care ZDB le va propune se numără un sistem extins de concediu de odihnă "Kurzarbeit" subvenționat de stat, care ar proteja sute de mii de lucrători ale căror locuri de muncă ar putea fi în pericol.

Asociația de afaceri solicită, de asemenea, condiții mai generoase pentru împrumuturile pentru locuințe garantate de stat pentru familii și cere cancelarului să organizeze o nouă întâlnire cu oficialii guvernamentali și industria în decembrie.

"Trebuie să discutăm pentru că este urgent", a declarat Schubert-Raab.

Slăbiciunea din sectorul imobiliar comercial din Statele Unite, în condițiile în care birourile rămân goale după pandemie, și lupta marilor dezvoltatori imobiliari din China au atras atenția la nivel mondial asupra sectorului.

Germania, unde populația a crescut rapid pe măsură ce milioane de oameni au migrat în țară, nu reușește să-și atingă obiectivul de a construi 400.000 de apartamente pe an, deoarece autorizațiile de construcție sunt în picaj, ceea ce a determinat industria să avertizeze cu privire la iminența unor conflicte sociale.

Francesco Fedele, directorul executiv al BF.direkt, un consultant în domeniul finanțării imobiliare, se așteaptă ca numărul de insolvențe din acest sector în Germania să se dubleze înainte ca piața să atingă un nivel minim la mijlocul anului viitor și a calificat măsurile luate până acum drept "doar pentru spectacol".

"Acesta nu este big bang-ul pe care industria și mulți, mulți cetățeni îl așteaptă", a spus el, potrivit sursei citate. 

 

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel