Criza migranților de la granița Poloniei se adâncește: Germania cere noi sancțiuni împotriva Belarusului 

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați

Germania susţine noi sancţiuni ale UE împotriva Belarusului, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, acuzându-l pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de exploatarea ''fără scrupule'' a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia, relatează AFP. 


''Îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit de migranţi'', a declarat Maas, într-un comunicat, adăugând că UE va depune eforturi pentru ''extinderea şi consolidarea (...) sancţiunilor împotriva regimului Lukaşenko''.

''Lukaşenko trebuie să înţeleagă că planurile lui nu funcţionează'', a menţionat şeful diplomaţiei germane.

UE acuză autorităţile de la Minsk că organizează din luna iunie zboruri pentru a facilita tranzitul migranţilor dinspre Belarus către UE, aceştia regăsindu-se apoi blocaţi la graniţele cu Polonia, Lituania sau Letonia. Bruxelles-ul denunţă astfel un ''atac hibrid'' condus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept răzbunare pentru sancţiunile impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.

Parlamentul lituanian a declarat stare de urgenţă la frontiera cu Belarus

 

Parlamentul lituanian a declarat marţi stare de urgenţă la frontiera cu Belarus şi în taberele care găzduiesc migranţi intraţi prin ţara vecină, transmite Reuters, pe baza numărării voturilor exprimate.

Uniunea Europeană acuză Belarusul că încurajează migranţi ilegali din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa să intre în UE, ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles după reprimarea brutală a opoziţiei belaruse.

Starea de urgenţă va începe la miezul nopţii (22.00 GMT) şi va fi în vigoare o lună.

Ea le va permite gărzilor de frontieră să facă uz de 'coerciţie mentală' şi 'violenţă fizică proporţională' pentru a împiedica pătrunderea migranţilor pe teritoriul Lituaniei.

De asemenea, sunt interzise toate deplasările pe o distanţă de 5 km în interiorul graniţei cu Belarus, cu excepţia celor autorizate de paza de frontieră.

Migranţilor le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei şi în tabere.

'Starea de urgenţă este necesară pentru a utiliza (...) măsuri extraordinare spre a înlătura ameninţarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini', se spune în declaraţia parlamentului.

Totodată, măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranţi, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte în parlament.

'Oamenii care locuiesc şi lucrează (în apropierea frontierei) vor putea continua să o facă, dar oamenilor care vor să ajungă acolo pentru, spre exemplu, a ridica migranţi şi a-i transporta într-un alt teritoriu le va fi mai greu să facă acest lucru', a adăugat ea.

Lituania a anunţat luni că deplasează trupe la graniţa cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel