Biroul național de statistică ISTAT a declarat că nașterile din Italia au scăzut la un minim istoric sub 400.000 în 2022, a 14-a scădere consecutivă, iar populația totală a scăzut cu 179.000 de persoane, ajungând la 58,85 milioane.
Populația în scădere și îmbătrânită este o preocupare majoră pentru cea de-a treia țară ca mărime din zona euro, ceea ce duce la scăderea productivității economice și la creșterea costurilor de asistență socială într-o țară cu cea mai mare factură de pensii din cele 38 de țări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Giorgia Meloni a promis sprijin familiilor pentru a crește rata natalității
Guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni a făcut din această problemă o prioritate de la preluarea puterii anul trecut, angajându-se să ofere sprijin familiilor pentru a crește rata natalității.
Ministrul educației, Giuseppe Valditara, a declarat că numărul elevilor va scădea la 6 milioane în anul școlar 2033-2034, de la 7,4 milioane în 2021, cu 110.000-120.000 de elevi mai puțini care vor intra în sălile de clasă în fiecare an.
"Scenariul este alarmant", a declarat Valditara într-un mesaj video la o conferință despre criză. Papa Francisc, care a avertizat că Italia se confruntă cu o "iarnă demografică", urmează să se adreseze vineri în cadrul reuniunii.
Scăderea numărului de elevi ar putea să determine scăderea numărului de profesori
Scăderea bruscă a numărului de elevi ar putea, de asemenea, să determine scăderea numărului de profesori la 558.000 în 2033/34, de la peste 684.000 în prezent, a adăugat Valditara.
În încercarea de a ajuta familiile, guvernul a adoptat săptămâna trecută un pachet de măsuri privind forța de muncă, care include o scutire de la plata impozitelor din acest an pentru beneficiile extrasalariale pentru angajații cu copii, până la un maxim de 3.000 de euro (3.300 de dolari) pentru fiecare lucrător.
Valditara a avertizat că declinul este și rezultatul faptului că profesioniștii părăsesc țara pentru a găsi un loc de muncă mai bun în străinătate.
"Dacă tendințele demografice rămân așa cum sunt în prezent, în 30 de ani vor fi cu 5 milioane mai puțini (italieni) și vom fi pierdut 2 milioane de tineri", a spus el conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News