Intrarea în spaţiul Schenge a Croaţiei, care a devenit membră a UE în 2013 şi care vrea să intre şi în zona euro, a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei.
”Croaţia este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniştrii de interne ai blocului. Comisia a recomandat includerea Croaţiei în Schengen în octombrie 2019.
Unele grupuri neguvernamentale spun că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen.
Croaţia ar putea să beneficieze de o intensificare a turismului
Este posibil ca Croaţia să beneficieze de o intensificare a turismului atunci când controalele de la frontiera cu restul blocului vor fi eliminate.
Croaţia a recunoscut în octombrie că ofiţerii săi de poliţie au participat la o respingere violentă a migranţilor la graniţa cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE.
Nu a fost imediat clar exact când va adera Croaţia la spaţiul Schengen, considerat ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale UE, pentru că stă la baza unei Europe din ce în ce mai integrate şi unite.
Deşi circulaţia nestingherită a permis cetăţenilor să trăiască şi să lucreze între graniţele UE, pandemia de Covid-19 a restrâns multe libertăţi de călătorie. Zona Schengen are 26 de state membre, inclusiv Elveţia şi Norvegia, ţări din afara UE.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News