1. Ministerul de specialitate elaborează proiectul de mandat după consultarea celorlalte instituții relevante.
2. Mandatul pentru negocierea la nivel de ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să fie agreat în cadrul unui Comitet de coordonare a afacerilor europene. Acest comitet este condus de ministrul delegat pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe, sub îndrumarea prim-ministrului, și se reunește săptămânal.
3. Ministerul Afacerilor Externe avizează mandatul prin intermediul ministrului pentru Afaceri Europene și îl transmite către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.
4. Ulterior, reprezentanța permanentă transmite raportul participării sale la reuniunile Comitetului Reprezentanților Permanenţi (COREPER) către ministrul Afacerilor Externe și ministerelor cu atribuții în domeniul respectiv.
Pe lângă faptul că guvernul nu a informat public despre mandatul transmis ambasadorului român la votul în COREPER pentru procurorul-șef european, mai apar câteva semne de întrebare. De aceea, somez din nou Guvernul României să ne spună ce mandat a dat ambasadorului român și, de asemenea, să răspundă la următoarele întrebări:
1. Cine a elaborat mandatul pentru ambasadorul României în cadrul procedurii de vot pentru procurorul european?
2. A existat o discuție, conform normelor legale, în Comitetul de coordonare a afacerilor europene cu privire la acest mandat ?
Este imposibil ca Viorica Dăncilă, Teodor Meleșcanu, George Ciamba și Tudorel Toader să spună cu toții „nu știm, nu avem nicio legătură”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News