Cezar Dumitru, românul care a călătorit în aproape 150 de țări, a povestit, în emisiunea Departe de România, cum arată Afganistanul după plecare americanilor și ce s-a schimbat, de fapt, în ultimii ani. El a vizitat această țară în luna aprilie.
Gabriel Nuță-Stoica: "Cum arată Afganistanul după plecarea americanilor?"
"La fel ca înainte sau cât timp erau acolo. Nu s-a construit mare lucru și nici nu s-a demolat mare lucru. Singura diferență este că acum este sigur. După 45 de ani, poți să mergi într-un colț în celălalt al țării fără să-ți fie frică că sar în aer, că te va împușca cineva sau că vei fi luat prizonier.
Acesta este un lucru care nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani. Din '79, de când au atacat rușii, nu a mai existat nicio astfel de situație. Poate doar în prima perioadă talibană, dar nici atunci lucrurile nu erau complet pus la punct. Trebuie să te gândești că talibanii s-au luptat cu americanii. Au plecat americanii, cu cine să se mai lupte talibanii?
Poate doar cu ISIS, care e un dușman al lor. Se băteau nu doar contra americanilor, ci și talibanii contra ISIS. Da, am trecut prin Afganistan, iar talibanii le-au cam făcut felul. Mai există încă rețele, mai sunt atentate ici-colo. Chiar a fost un atentat împotriva unui grup de străini la vreo lună după ce am plecat. Acesta a fost, de fapt, singurul incident de când talibanii au preluat puterea, dar per ansamblu este un loc sigur", spune Cezar Dumitru.
Economia e la pământ, de când talibanii au interzis producția de droguri
Bloggerul mai spune, în schimb, că economia Afganistanului este la pământ, mai ales ca efect al interzicerii talibanilor a producției de opioide.
"Economia este la pământ, pentru că oricum era pe perfuzii. 80% din bugetul național provenea direct din bani de la Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia și diverși donatori. În plus, talibanii au venit și au interzis producția de droguri. A existat chiar o criză globală de cocaină prin 2022. Dintr-o dată, 20-25% din Produsul Intern Brut a fost ras, pentru că oamenii nu au mai produs opiu, iar porumbul este mult mai puțin profitabil.
Americanii îi lăsau, toată lumea. Rușii și talibanii erau și ei implicați în această afacere, pentru că toată lumea avea nevoie de finanțare.
Acum că talibanii sunt la putere, au spus că, potrivit Coranului, acest lucru nu este permis. Înțeleg că poți fi pedepsit mai rău dacă ești prins cu alcool decât cu droguri. Dar, în ambele cazuri, ești pedepsit", mai povestește omul care a vizitat 149 de țări.
Cezar Dumitru a fost invitat în emisiunea Departe de România. Cunoscut în mediul online ca Imperator, Cezar a început să călătorească imediat după Revoluție și de atunci nu s-a mai oprit. Astăzi își consemnează aventurile pe blogul său, care conține o mulțime de informații utile.
Urmărește emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News