Din ce în ce mai mulți români sunt atrași de prețurile mici la case în estul Ungariei și aleg să se mute acolo. Este și cazul lui Iulian, un român din Făgăraș, care a plătit doar 13.700 de euro pe o casă de 120 mp, cu un teren de 1750 mp, cu toate utilitățile, în localitatea Mezőkovácsháza, aflată la 46 de km de Arad și 27 de Turnu.
Românul spune că apreciază liniștea din localitatea în care s-a mutat și că oamenii sunt extrem de primitori. El spune că nu a întâlnit probleme. Impozitul pe toată proprietatea este 140 de lei pe an, iar factura de gaz a venit doar 20 de lei.
"În Petroșani, plătesc 140 de lei doar parcarea. În România plătesc pentru mașină cât plătesc aici pentru impozitul pe tot terenul", spune Iulian.
Cum arată o casă de 13.000 de euro în Ungaria
Vloggerul Vasile Blidar a mers la Iulian acasă și a filmat atât clădirea propriu-zisă, cât și grădina.
"O casă foarte frumoasă. Extraordinar. E o adevărată plăcere să intri în grădină aici, unde miroase a iarbă proaspăt tunsă", spune Vasile Blidar, chiar în momentul în care intră pe proprietatea românului.
După turul grădinii, creatorul de conținut intră în casă.
"Intrăm aici, în bucătăria de vară. Totul arată foarte bine. Avem unde să facem o cafea. Aici avem o sobă care e și centrală. E legat la gaz, are toate utilitătile. Acum intrăm. Este un hol foarte, foarte mare. Aici avem o nouă bucătărie, o baie cu tot ce trebuie. E centrală pe gaz. Baia e cu cabină de duș și boiler pe curent. Din hol, dăm într-o cămară mare, foarte răcoroasă. Mergem mai departe și intrăm în sufragerie. Casa e foarte înaltă și foarte drumoasă. Intrăm într-o nouă încăpere, care încă nu este pregătită pentru locuit", mai spune vloggerul.
Proprietarul casei remarcă faptul că camerele au 25 mp.
VIDEO integral
Mulți dintre românii care au luat case ieftine în Ungaria caută să le vândă
Mulți dintre românii care și-au luat case ieftine în Ungaria au descoperit că nu sunt atât de multe oportunități acolo, viața nu este chiar atât de de roz și că planurile lor nu s-au potrivit cu cele de acasă.
"În urmă cu 10 ani se făcea multă publicitate pe la televiziuni că, așa cum ați spus, casele sunt ieftine, se vând la prețuri foarte mici cu toate utilitățile. O casă de 1000mp cu toate utilitățile o puteai cumpăra cu 10.000 de euro. Toți am fost atrași, pentru că ți-ai dorit să începi o viață nouă și în România nu îți găseai casă cu 10.000 de euro, oricât ai fi dorit. Am luat această decizie și am plecat cu părinții mei. Am venit, totul era ok, am ales o zonă aproape de graniță, tocmai ca să fiu aproape și de România într-un fel, dar nu am luat în vedere anumite lucruri: locurile de muncă care se găsesc foarte greu, câteodată ești privit ca român pentru că așa sunt oamenii, nu te acceptă atât de ușor pentru că ești un străin. Deși aveam părinți maghiari și vorbeam limba, când încercam să cumpăr ceva sau mergeam într-un loc, mi se atrăgea atenția: „Nu ai pus bine accentul, de fapt ai un accent secuiesc. Ești din România?", a spus Keresztes Demelza, o româncă mutată în Ungaria, în emisiunea "Departe de România" difuzată pe ȘtiriDiaspora și DCNews.
Românca spune că sunt mulți care încearcă să se mute înapoi.
"Ești privit ca român, pentru că atunci când mergi undeva, se uită după locul de naștere și se aude accentul. Eu am făcut școală românească, se aude accentul. Și chiar și la cei la care nu se aude, tot ești puțin ștampilat că ești din România. După un anumit timp te apucă melancolia, te apucă dorul de țară și nu mai dorești să dovedești că da, sunt maghiar ca voi. Sunt un om, sunt un om european, nu contează ce fel de naționalitate ai, contează faptele, să fii bun, chiar dacă ți se spune, ‘ești român, ești secui, ești ungur', nu contează."
Și acum sunt case foarte ieftine. Unii români încearcă să vândă, să se întoarcă. Sunt și unguri care încearcă să găsească o piață în România și să mai atragă doritori în Ungaria, dar mai puțini vin. Partidele maghiare din România întotdeauna vorbesc frumos despre Ungaria. Da, ca turist este ok. I-aș invita să stea aici un an de zile, nu doar călătorii. Atunci ar vedea."
Vezi interviul integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News