Cum poți lua alocația copiilor, în Spania

Andreea Crăciun |
Data actualizării: | Data publicării:

Atunci când părintele lucrează legal pe teritoriul Spaniei, poate obține alocație pentru copii, chiar dacă aceștia locuiesc în România. Sistemul spaniol nu este la fel ca cel românesc, adică nu există o alocație dată de statul spaniol, aceeași pentru toți copiii.

În Spania, alocația nu se acordă necondiţionat, pentru toți copiii. Aceasta depinde de veniturile părinţilor. Astfel, obţin ajutor pentru creşterea copilului doar familiile care se încadrează în baremele de venit anual stabilite de Institutul Naţional de Securitate Socială. Cei care lucrează legal în Spania trebuie să facă dovada că sunt reprezentanții legali ai copiilor, apoi să solicite prestaţia pentru minori, în Spania. Dovada pentru dreptul la a primi alocație din partea statului spaniol se face prin depunerea unui formular european sau a oricărui alt document în care să se specifice clar acest lucru.

De prestaţia pentru minor aflat în întreţinere (Prestación económica por hijo o menor a cargo) beneficiază copiii sub 18 ani, în funcţie de situaţia materială a familiei. Beneficiază, de asemenea, și tinerii care au peste 18 ani și sunt încă elevi. Părintele trebuie să solicite această alocație birourilor Securităţii Sociale (Centros de Atención e Información de la Seguridad Social) din localitatea de domiciliu. Trebuie să fie completată o cerere şi anexată documentaţia care-i va fi solicitată de autoritățile spaniole.

 

Alocația se poate lua de la un singur stat

Dosarul se cercetează, apoi se ia decizia dacă va beneficia sau nu de alocație fiecare copil, în funcţie de venitul anual al familiei. Acest venit nu trebuie să depăşească o anumită sumă (11.519,16 euro), stabilită în fiecare an, iar în calcul se ia și numărul de copii ai familiei, adăugându-se 15% pentru fiecare, începând cu cel de-al doilea copil. Cei care nu pot lua alocație pentru copii în Spania o pot solicita pe cea din România, pentru care trebuie să și dovedească faptul că nu obțin prestația de la statul spaniol. Alocația nu poate fi luată din ambele țări, simultan.

Astfel, cei care nu au reușit să obțină prestația și depun dosarul în România, trebuie să atașeze şi formularul E 411, completat în partea B, solicitat de la birourile Securităţii Sociale din Spania, sau orice alt document eliberat de această instituție din Spania care să dovedească faptul că împuternicitul legal al copilului nu este îndreptățit să beneficieze în Spania de prestaţia pentru copilul aflat în intreţinere.

Foarte important este faptul că părinții care lucrează legal în Spania și îndeplinesc toate condițiile de a primi alocație pentru copii din partea statului spaniol nu pot renunța, pur și simplu, la drepturile din Spania, pentru a cere alocația din România. Având în vedere faptul că alocația din România este în cuantum mult mai mic, față de cea din Spania, autoritățile din țara noastră resping astfel de cereri, tocmai pentru a preîntâmpina eventuale încălcări ale legii, deoarece nu se poate lua alocația din ambele țări, în același timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel