Publicitate
Cadrul legislativ referitor la acordarea ajutoarelor bănești pentru creșterea copiilor nu prevede, în Grecia, același tratament pentru toți. Nici instituțiile de asigurări nu se supun acelorași reguli, așa cum se întâmplă și în sistemul asigurărilor de sănătate. Prestaţiile de securitate socială, condiţiile de acordare a drepturilor şi documentele justificative necesare diferă de la o instituţie la alta.
Ajutoare mult mai mici decât în alte țări
Institutul de Asigurări Sociale – Casa de Asigurări Generale pentru Salariaţi (IKA-ETAM) este cea mai mare organizaţie de securitate socială pentru salariaţi din Grecia, care asigură salariații din sectorul public şi din cel privat, ce sunt angajaţi în baza unui contract de drept privat. IKA-ETAM colectează contribuţiile plătite pentru OAED în numele său și acordă anumite tipuri de alocații pentru copii.
Există alocaţii familiale care se acordă asiguraților ce cotizează la IKA și care, pentru a primi aceste prestaţii, trebuie să fi lucrat cel puţin 50 de zile în anul calendaristic anterior, să fi primit indemnizaţie de şomaj în mod regulat, pentru o perioadă de două luni, sau să fi fost evaluați ca fiind lipsiți de capacitate de muncă, tot pentru o perioadă de două luni. Cuantumul plătit beneficiarilor este proporţional cu numărul copiilor şi este stabilit lunar, sumele fiind mult mai mici decât în alte țări europene.
Copiii pentru care se plătesc alocaţii familiale trebuie să aibă sub 18 ani, sau sub 22 de ani, dacă sunt înscrişi la o formă de învăţământ la zi. De asemenea, beneficiază de aceste prestații după vârsta de 18 ani și tinerii care pot dovedi că nu au capacitate de muncă, iar banii li se dau atât timp cât persistă incapacitatea. Nu mai pot beneficia de alocație tinerii care se încadrează în media de vârstă și îndeplinesc celelalte condiții, dar se căsătoresc. De asemenea, beneficiarii trebuie să dovedească faptul că au reşedinţa în Grecia sau într-un alt stat membru al UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News