Cum putem face o Românie mai bună?

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Articol de FLORIN ANDREI/ Doctor în Finanțe

În urma protestelor de săptămâna trecută, discutam cu un prieten cum putem face o Românie, mai bună, mai prosperă, mai dezvoltată, mai civică. Deja v-am pierdut, prea mulți de ”mai”.  

Prietenul meu, unul dintre cei mai pacifiști oameni pe care îi cunosc, ecologist convins și maratonist pentru cauze nobile, susținea în grupul de prieteni teoria că o țară mai bună pleacă de la nivel individual. Explicația lui era că, dacă ne concentrăm pe fapte din trecut, nu vom putea să rezolvăm nemulțumirile pe care le avem acum. Mai precis, acesta susținea că putem începe prin a face fapte bune în fiecare zi, să îl ajuți pe cel de lângă tine, să îi arăți respect și empatie. Cumva propunerea acestuia era de a adresa nevoile individuale ale fiecăruia în măsura în care se poate face ceva.

Prima abordare pleacă de la nevoile individuale adresate nu de către Stat sau instituții, ci de către fiecare, în interacțiunile de zi cu zi. E cumva o abordare care se bazează pe aportul fiecăruia la o societate mai bună, mai deschisă. O astfel de abordare ar fi total funcțională în cazul în care nu ar apărea factori disturbatori, specifici, în special în marile aglomerări urbane, factori cum sunt: traficul aglomerat, poluarea, lipsa locurilor de parcare, cozile din instituțiile publice, transportul public ineficient etc. Dacă luam ca exemplu satul Tiana din Sardinia, localitate în care majoritatea oamenilor ajung la 100 de ani, putem observa că oamenii sunt mai relaxați, în speță mai buni și pentru că cotidianul acestora este lipsit de factori care să le perturbe această liniște.

Ideea susținută de mine pleacă de la o abordare top-bottom, adică de la cap spre coadă cum se spune în limbajul popular. Mai exact consider că o schimbare puternică începe cu instituțiile, și mă refer aici nu doar la instituțiile cu care interacționăm zilnic, ci și acelea care nu se văd, însă au un rol important în supravegherea unor activități. Să luăm, ca exemplu, ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, instituția desemnată de Statul Român să impună și să colecteze diferite taxe atât de la persoane juridice, cât și de la cele fizice. Care ar fi percepția cetățenilor cu un ANAF care să îți spună exact ce declarații ai de completat, cum se completează acestea și care este termenul limită? Sau cum ar fi dacă ai putea să comunici virtual și să poți efectua toate operațiunile într-un spațiu virtual? Gradul de relaxare în rândul cetățenilor ar crește, nu?

Să luăm ca exemplu o altă instituție, Consiliul Național al Audiovizualului ce are ca misiune, conform site-ului propriu, de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pornind de la misiunea enunțată, ar trebui ca această instituție să sancționeze derapajele care apar în emisiunile de televiziune. În practică, mecanismul de sancțiune nu funcționează atât de eficient întrucât știrile false sau denaturate nu sunt sancționate imediat și cu o amendă la o valoare care să descurajeze astfel de practici pe viitor. Un CNA care ar sancționa prompt și dur derapajele din audiovizual ar conduce la mai puține discuții în contradictoriu în parc la mesele de șah sau table, între copii și părinți sau bunici, între amici sau colegi. Prin misiunea sa o astfel de reacție este cu totul normală însă cu siguranță poate conduce, la nivel individual, la o mai mare înțelegere a oamenilor în relația cu apropiații.

Articolul de față a pornit de la discuția cu un prieten și pune pe tapet nevoie profundă de re-construcție în România, fie de la nivel individual, fie de la nivel agregat, al instituțiilor. Mai mult ca oricând este nevoie de o implicare a tuturor cetățenilor, fie că este vorba de interacțiunea cu cel de lângă tine, fie că este vorba de acțiuni care să conducă la schimbări profunde, blamatele reforme ale societății.

Închei prin a cita unul din moto-urile protestelor ”Uniți salvăm toată România” dar și mesajul contrar al lui Abe Lincoln care ne spunea că ”o casă divizată în interior nu poate rezista”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel