Bombele de cartofi sunt făcute dintr-un amestec de cartofi fierți, făină, parmezan și ouă, umplute cu șuncă și brânză. Dacă le prăjiți, vor deveni aurii și crocante, cu o umplutură moale și fibroasă. Această rețetă rapidă se pretează la diferite umpluturi: putem varia brânza sau putem înlocui șunca cu legume pentru o versiune vegetariană.
Pentru cei care preferă ceva mai ușor, le puteți coace în cuptor în loc să le prăjiți.
Ingrediente
- 600 g cartofi
- 200 g făină
- 1 ou
- 100 grame parmezan ras
- aproximativ 100 g șuncă fiartă
- 100 grame de brânză provolone sau cașcaval afumat
- sare și piper, după gust
- nucșoară, după gust
- ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit
Mod de preparare
Pentru a prepara cele mai bune bombe de cartofi, primul pas este să fierbem cartofii în coajă. Când sunt gata, îi lăsăm să se răcească puțin și îi curățăm de coajă. Ar trebui să avem aproximativ 500 de grame de cartofi. Se pisează și se transferă într-un castron mare. Se adaugă un ou și se condimentează cu sare și nucșoară. Amestecați bine, bine.
Se adaugă parmezanul ras și apoi făina. Amestecăm bine, mai întâi cu o spatulă sau o lingură și apoi cu mâinile, ca și cum ați frământa. Consistența trebuie să fie moale, dar ușor elastică.
Se pudrează suprafața de lucru cu făină și se întinde aluatul cu un sucitor până la o grosime de 4-5 mm. Acum suntem gata să dăm o formă acestor bombe de cartofi.
Se taie un număr egal de discuri folosind un inel de patiserie cu un diametru de 7-8 cm. Puteți folosi un pahar sau o cană.
Umpleți jumătate din ele cu șuncă și brânză provolone tăiate cubulețe.
Închidem bombele suprapunând discurile rămase: sigilăm bine marginile, apăsând cu degetele.
Le poți prăji în ulei sau le poți face la cuptor.
Pentru a fi gata rapid, încinge mult ulei de floarea-soarelui și prăjește-le până când devin aurii pe ambele părți. Apoi se scurg și se pun pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.
Dacă nu doriți să prăjiți aceste bombe de cartofi, puneți-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, turnați puțin ulei peste ele și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 15-20 de minute.
Serviți bombele de cartofi cât sunt încă fierbinți.
Poftă bună!
Putem înlocui brânza provolone cu o altă brânză la alegere, cum ar fi scamorza, fontina sau cașcaval afumat clasic. În loc de șuncă fiartă, putem folosi legume, pentru o versiune vegetariană.
Vezi și: Prăjitură pufoasă cu iaurt și portocale - un desert "light" pe care-l poate face oricine
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News