Cum să faci SIMPLU cele mai gustoase chiftele

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Fiecare familie de români are propria ei rețetă de chiftele, iar gospodinele nu își trădează așa, cu una cu două, secretele din bucătărie. Unele dintre ele sunt date, totuși, urmașilor.

Fie că le pui mai multă sare sau mai multă verdeață, fie că le prăjești în ulei de floarea soarelui, fie că le dai sau nu prin făină sau pesmet, chifteluțele trebuie să fie cât mai gustoase.

Nu vi s-a întâmplat să spuneți: ”are gust de spital”. Și asta pentru că, de obicei, în spital, mâncarea se gătește fără sare. Dar... există o zicală: sarea-n bucate. Nu degeaba există vorba asta. Indiferent ce preparat gătești, sarea este cel mai important și des folosit condiment din casă. Pentru a fi savuroase, compoziția de chifteluțe trebuie să fie bine condimentată cu sare și piper.

Proporția dezvăluită de bucătari este de 5 grame de sare (o linguriță rasă) și două grame de piper la 450 g de carne (de preferabil amestec fleică și pulpă de porc). De preferat sare mare și nu de masă. 

Vi s-a întâmplat să se defacă chiftelele în timp ce le prăjiți? Atunci nu ați nimerit câte ouă trebuiau adăugate. Multe gospodine pun multe ouă în aluatul chiftelelor. Trebuie să ai o compoziție vâscoasă, care ți se va lipi de degete. Ouăle leagă compoziția, nu înmoaie aluatul. Ideal ar fi un ou la jumătate de kilogram de carne.

 

Plantele aromate nu trebuie să lipsească

 

De asemenea pentru a fi aromate trebuie să nu lipsească pătrunjelul, busuiocul, un praf de cimbru. Unele gospodine folosesc în compoziție oregano, măghiran sau, mai nou, ghimbir.

Ceea ce obligatoriu este usturoiul. Acesta dă acea savoare inconfundabilă de chiftea.

Toate plantele aromate depind de gusturile fiecăruia, dar cert este că nu trebuie să lipsească.

Totodată, acum depinde de la gospodină la gospodină, cantitatea de pesmet adăugată în compoziție trebuie să nu depășească jumătate de cană la 500 de grame de carne. În cazul în care pui mai mult pesmet chifteaua va fi greoaie și mai tare.

Așadar dacă cumpărați de la fast food chiftele care sunt tari și grele să fiți siguri că plătiți pâine prăjită la preț de carne tocată.

 

Secretul bucătarilor

 

Secretul pe care puțini bucătari îl spun este că în acest amestec presară un vârf de linguriță de bicarbonat la 1 kilogram de carne (bicarbonatul ajută la digestie și păstrează carnea aerată), după care amestecul se acoperă cu o folie alimentară și se pune la odihnit în frigider. Cam 30-45 de minute.

După aceea se formează chiftelele. Unii le preferă mici și rotunde, alții mari și aplatizate. Date sau nu prin făină sau pesmet. Aici iar discutăm de gusturi. 

Prăjirea trebuie să fie făcută în ulei bine încins, la foc iute. Prăjite la foc mic, apa se va evapora aproape total din carne și chifteaua va fi înecăcioasă.

Chiftelele se servesc preferabil calde, nu fierbinți, pentru a savura aroma deosebită.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel