Cum să folosești oțetul pentru a-ți curăța toată casa: Un truc de curățenie pentru fiecare cameră

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cum să folosești oțetul pentru a-ți curăța toată casa: Un truc de curățenie pentru fiecare cameră / Foto: Unsplash
Cum să folosești oțetul pentru a-ți curăța toată casa: Un truc de curățenie pentru fiecare cameră / Foto: Unsplash

Există un produs de bază din cămară pe care îl poți folosi pentru a curăța majoritatea lucrurilor din casă și care te va costa extrem de puțin o sticlă de 2 litri la supermarket, și anume oțetul alb.

Oțetul este accesibil bugetului (și înseamnă că puteți renunța la majoritatea produselor de curățenie scumpe), puțin toxic și versatil, ceea ce îl face să fie cel mai bun truc de curățenie.

O singură sticlă de oțet poate fi folosită pentru a curăța lucrurile din spălătorie, bucătărie și baie.

Înainte de a începe să curățați cu oțet, consultați această listă de lucruri pe care nu ar trebui să folosiți produsul pentru a nu deteriora nicio suprafață.

Citește mai departe pentru a afla cum și unde poți curăța cu oțet.

Oțetul curăță mașina de spălat

 

A ceste sunt câteva moduri în care puteți curăța mașina de spălat cu oțet.

Una dintre ele este să folosiți două cești de oțet într-un ciclu lung de apă caldă pentru a scăpa de scursurile de săpun, de mirosurile neplăcute și de mucegai.

Celălalt este să-l folosiți pentru a șterge sertarele de etanșare și de detergent ale unui încărcător frontal pentru a îndepărta sau a preveni apariția mucegaiului.


Dezinfectați bureții

 

Un lucru pe care mulți oameni uită să îl facă este dezinfectarea buretelui de bucătărie, care este unul dintre cele mai germinative locuri din casă, deoarece rareori are șansa de a se usca complet.

Emma Harding, cercetător în domeniul virologiei moleculare și doctorand la Universitatea din New South Wales, a declarat că cea mai bună metodă de a curăța un burete este să-l înmoi în oțet peste noapte.

"Oțetul este antimicrobian și este complet sigur pentru alimente, așa că nu trebuie să vă faceți griji dacă nu ați clătit complet buretele după ce l-ați înmuiat. Dacă buretele miroase foarte urât sau este foarte decolorat, cel mai sigur este să îl aruncați și să folosiți unul nou", a spus ea.

Curățați ferestrele

 

Regina casei și a stilului de viață, Martha Stewart, sfătuiește să folosiți părți egale de oțet și apă caldă pentru a face un detergent eficient pentru ferestre. Dacă doriți, puteți adăuga un pic de detergent de vase pentru un plus de putere de tăiere a grăsimii.

După ce ați preparat soluția, umeziți fereastra cu ea folosind un burete și apoi ștergeți-o cu un șters.

Când curățați ferestrele încercați să o faceți într-o zi cu cerul acoperit, deoarece ferestrele se vor usca prea repede când este soare, lăsând dungi.

Spray pentru suprafețe 

 

Pentru a curăța suprafețe precum chiuvetele și blaturile, luați o sticlă cu pulverizator și adăugați două părți de oțet la o parte de apă. Apoi, pulverizați suprafețele și ștergeți la nevoie.

Dacă nu vă place mirosul de oțet, puteți adăuga puțin ulei esențial în spray. Și pentru o putere suplimentară de săpun, adăugați câteva picături de detergent de vase, dacă doriți.

Curăță tocătoarele din plastic

 

Rar se întâmplă ca tocătoarele să fie curățate în profunzime, așa că ia niște oțet pentru a le dezinfecta.

Puteți fie să pulverizați cu un amestec de oțet și apă și să îl lăsați să stea timp de cinci minute, fie să ștergeți cu oțet complet sau să turnați pe planșetă și să o lăsați să stea un timp. Terminați prin spălarea manuală în apă caldă cu săpun sau puneți-o în mașina de spălat vase.

Curățați podeaua

 

Nu toate pardoselile pot fi curățate cu oțet, cum ar fi cele din vinil, linoleum și pardoselile din lemn masiv, dar este foarte eficient pentru a șterge cu el pe alte suprafețe.

Folosiți o ceașcă de oțet cu patru litri de apă caldă atunci când spălați cu mopul pentru a dezinfecta și lustrui podelele.

Nu vă faceți griji cu privire la mirosul de oțet, deoarece acesta dispare foarte repede.

Curățați geamul de duș

 

Pentru a scăpa de spuma de săpun și de petele de apă dură de pe geamul de duș, folosiți un spray făcut din jumătate de oțet și jumătate de apă.

Pulverizați amestecul pe geamul de duș, frecați cu o lavetă sau o cârpă din microfibre și lăsați să acționeze timp de 10-15 minute.

Clătiți apoi cu apă și uscați sticla cu o lavetă.

Dacă preferați, puteți adăuga câteva picături de detergent de vase pentru a spori puterea de tăiere a grăsimii.

Curățați capetele de duș

 

O metodă veche, dar bună, acest truc face o treabă ușoară de curățare a acumulărilor din găurile greu accesibile ale capului de duș.

Aceste găuri se pot acumula de la toată apa pe care o pompează în timpul dușului, făcându-le nu numai vizibil murdare, ci și oprind fluxul complet de apă.

Tot ce ai nevoie este o pungă de plastic și oțet. Turnați oțetul în pungă și fixați-o de capul de duș, astfel încât să fie scufundată în oțet.

Lăsați să acționeze timp de 30 de minute până la o oră înainte de a o scoate și faceți să curgă dușul scurt pentru a clăti.

Alternativă la balsamul de rufe

 

Se știe că balsamul de rufe este cunoscut pentru că lasă un strat pe haine și cauzează acumularea de reziduuri în mașina de spălat, așa că este bine să renunți la el.

În schimb, oțetul funcționează de minune ca alternativă la balsamul de rufe. Pur și simplu turnați o jumătate de cană de oțet alb în compartimentul pentru balsam de rufe al mașinii de spălat.

Acest lucru funcționează deosebit de bine pentru prosoape și nu lasă niciun miros persistent de oțet.

Curăță calcarul de pe ceainic

 

Există câteva moduri diferite de a curăța un ceainic, iar oțetul este unul dintre ele.

Nu trebuie decât să adăugați părți egale de apă și oțet în ceainic și apoi să fierbeți. Lăsați să stea timp de 15 minute și clătiți.

S-ar putea să fie nevoie să faceți acest lucru de câteva ori, și/sau să frecați/ștergeți în interiorul ulciorului pentru a scăpa de reziduurile de pe fund dacă este foarte rău.

Îndepărtați mucegaiul de pe jaluzele

 

Oțetul este una dintre cele mai bune modalități de a ucide și elimina mucegaiul și mucegaiul de pe suprafețele din casă.

Un loc special pentru care oțetul ți-ar putea fi util este jaluzelele, care tind să se mucegăiască din cauza condensului de la fereastră .

O opțiune este să pulverizați oțet nediluat pe jaluzele, să lăsați să stea o vreme, apoi să frecați și să clătiți cu apă.

O altă variantă este de a face un amestec din părți egale de oțet și apă și de a șterge jaluzelele cu el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel