Totuși, o călătorie în străinătate cu mașina prezintă și câteva dezavantaje, de la riscuri, la aspecte suplimentare de care să ții cont. Fiind vorba despre drumuri de o durată mai mare, de legislații diferite și, uneori, de țări în care nu vorbești limba, este important îți pregătești bine mașina înainte să pornești la drum. Iată câteva aspecte de care să ții cont ca să eviți surprizele neplăcute:
Verifică starea tehnică a mașinii
Înainte de un drum lung, în special înainte de unul în afara țării, e bine să te asiguri că mașina funcționează corespunzător, în special dacă au trecut mai mult de câteva luni de la inspecția tehnică periodică. De la roți și lumini, la motor, e bine să verifici câteva aspecte cheie. De aceea, se recomandă ca toate mașinile care urmează să parcurgă un drum lung să ajungă pe elevatoare auto, la un atelier de reparații, care să identifice și să remedieze eventualele probleme. În această situație, unul cu echipamente vulcanizare performante este preferabil, deoarece nu este nevoie doar ca roțile să fie optim umflate, ci și perfect echilibrate.
Asigură-te că ai la tine toate actele necesare
Pe lângă actele pe care trebuie să le ai în permanență în mașină în mod obișnuit, deplasările în străinătate necesită și documente suplimentare. Bineînțeles, va trebui să te asiguri că ai la îndemână permisul auto, actul de identitate, certificatul de înmatriculare cu ITP valabil și asigurarea RCA. În majoritatea statelor UE, acestea vor fi suficiente, iar în afara UE, vei avea nevoie de pașaport. Lista actelor necesare diferă însă de la țară la țară, așa că e bine să verifici cerințele legale înainte să pornești la drum.
Verifică echipamentul obligatoriu
În unele state, lista lucrurilor pe care ești obligat prin lege să le ai în mașină poate fi diferită de cea din țară. Ca să eviți o eventuală amendă, e bine să consulți legislația țărilor în care vei conduce și, dacă este nevoie, să adaugi echipamentele care îți lipsesc. Pe lângă trusa de prim ajutor, vesta reflectorizantă și triunghiuri reflectorizante, unele state au obiecte specifice care trebuie să se regăsească în fiecare mașină. Spre exemplu, în Franța fiecare șofer trebuie să aibă un kit de becuri de rezervă, pentru a le putea schimba pe loc în cazul în care este nevoie.
Obține informații pentru situații de urgență
Atunci când ești într-o altă țară, nu ai la îndemână toate resursele obișnuite, iar dacă nu ești pregătit, o situație neplăcută se poate transforma într-o problemă gravă. Înainte de toate, trebuie să știi ce să faci în cazul în care te confrunți cu o defecțiune tehnică. De aceea, e bine să te gândești înainte de plecare ce vei face în cazul în care se întâmplă așa ceva, inclusiv să alegi un service auto cu tractare la care să poți apela și să păstrezi la îndemână numărul său de telefon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News