Cum să te protejezi în cazul unei raționalizări la gaze naturale

Editor Team |
Data publicării:

În ultima perioadă, prețul petrolului a reușit să alarmeze întreaga populație, devenind o amenințare copleșitoare căreia o persoană cu un venit mediu îi poate face cu greu față. Prețul ridicat a fost doar începutul unei crize economice ample. Criza energetică din ziua de astăzi nu se limitează doar la situația petrolului. Acum, economia se confruntă simultan cu o criză a petrolului, a gazului natural și a electricității.

Situația din ultimii ani a creat instabilitate, lumea fiind nepregătită pentru a înfrunta această criză de nivel global. Contextul pandemic a pus în dificultate întreaga planetă, rezultând ca, în prezent, majoritatea statelor să se afle într-un proces de redresare economică post-Covid. Cererea este din nou în creștere, dar problemele de aprovizionare ridică dificultăți.

Un prim aspect ce contribuie la situația dificila curentă îl reprezintă conflictul de natură politică între Rusia si Ucraina. Gazul rusesc este folosit ca unealtă politică în plin război. În stadiul incipient, Occidentul a pus în prim plan importurile de energie din Rusia. Gigantul exportator de gaze naturale din Europa - Rusia a ridicat gradul de brutalitate al războiului, iar strategia puterilor mondiale a devenit una din ce în ce mai aspră. Statele Unite ale Americii și Europa au sancționat statul rus, declanșând repercusiuni cu efect asupra exporturilor spre statele europene. Oficialii ruși își susțin în continuare decizia de a nu furniza gaz natural în astfel de condiții, impunând Europei să plătească în ruble.

Ulterior, după ce cererea plății în ruble a fost respinsă în mod categoric de importatori, livrarea de gaze rusești a fost sistată în țări precum Polonia, Bulgaria și Finlanda. Furnizorul de gaze naturale Gazprom amenință că orice stat ar putea să se confrunte cu aceeași situație. Ca urmare a acestei sistări fără precedent, Comisia Pentru Situații Excepționale a declarat stare de alertă. Astfel, statele care depind de exportatorul rus trebuie să fie pregătite pentru eventuale raționalizări. Războiul continuă, iar situația nu poate decât degenera.

Cu toate astea, Putin nu a făcut decât să accelereze starea de criză deja existentă. Avalanșa provocată de prețul crescut de gaze naturale a fost declanșată atât de război, cât și de inflația exacerbată și lipsa de investiții.

Prin urmare, mare parte din economia Europei este profund afectată, iar populația trebuie să se pregătească pentru raționalizarea gazelor naturale. Mai multe uzine din Europa au fost închise, iar Germania a făcut deja un prim pas către raționalizare. Statul german se pregătește pentru o potențială întrerupere a importului din Rusia. Guvernul german este pregătit să taie anumite părți ale industriei din rețea. Specialiștii spun că în cazul în care importurile de energie din Rusia ar fi întrerupte, inflația Germaniei ar crește la 7,5 și 9%.

Situația nu este mai optimistă nici în România. Raționalizarea ar duce la o inflație de două cifre și ar putea afecta chiar și consumatorii casnici. Aceștia au datoria de a studia oferta de gaze naturale a fiecărui furnizor de pe piață. Libertatea de a alege cel mai avantajos preț de pe piața este o modalitate de a atenua consecințele eventualei raționalizări. Bineînțeles, un tratament preferențial este acordat în primul rând gospodăriilor, primii afectați fiind consumatorii non-casnici. Până a se ajunge la impunerea unor măsuri de urgență, consumatorii neprotejați, adică cei non-casnici, vor trebui să gestioneze situația într-un mod cât mai eficient pentru propriile nevoi. Clienții finali persoane fizice pot studia piața recent liberalizată a energiei și pot alege în mod gratuit un alt furnizor de gaze naturale potrivit propriei nevoi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel