EXCLUSIV  Cum se poate obține cetățenia italiană și care sunt pericolele, în caz de fraudă

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:
acte
acte

Cetățenia italiană se poate obține relativ ușor, de către românii care vor să se stabilească în această țară. Pericolele apar pentru cei care vor să-i ajute și pe cei din afara Uniunii Europene să-și obțină cetățeni italiană, prin căsătorie. 

Italia este un stat care permite dubla cetățenie. La primirea cetățeniei italiene, se poate păstra, la cerere și cetățenia română. Procedura pentru obţinerea cetăţeniei italiene poate dura până la 730 de zile, din ziua depunerii cererii. În cazul în care acest termen nu este respectat, cetățeanul trebuie să se adreseze prefecturii din zona în care se află cu reședința domiciliară. 

După intrarea României în UE, cetățenii români sunt totodată și cetățeni europeni, iar în această calitate, pot solicita obținerea cetățeniei italiene după patru ani de rezidență legală în această țară. Din mai 2015, cererea se prezintă online, pe site-ul Ministerului de Interne italian. 

Este necesar să se completeze în mod corect toate câmpurile solicitate în formular. Mai este nevoie și de dovada că românul care solicită cetățenia are un venit minim de 8.500 de euro pentru fiecare dintre ultimii trei ani anteriori datei la care se prezintă cererea. Acest venit poate fi demonstrat prin intermediul declarației de venituri, cu ajutorul formularelor 730 sau Unico, sau prin certificarea unică CU (sau CUD). 

La cerere se atașează codul fiscal, permisul de şedere, pașaportul și cartea de identitate, toate în curs de valabilitate. Mai este nevoie, de asemenea, de documente prezentate în condițiile cerute de statul italian, după cum urmează: 

 

Certificatul de naștere 

 

Este neboie de Certificatul de nașter tip nou, internaţional, de culoare albastră, cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din județul de domiciliu din România. Este nevoie și de traducerea legalizată a certificatului, de asemenea, apostilată. Traducerea si legalizarea pot fi făcute la Consulatule Generale ale României de pe teritoriul Italiei doar dacă certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din România. 

 

Cazierul judiciar românesc 

 

Este nevoie și de Cazierul judiciar românesc, cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din judeţul de domiciliu din România. Şi cazierul judiciar trebuie tradus de către un traducător autorizat de pe lângă notariatul din oraşul de domiciliu din România, iar traducerea trebuie apostilată la tribunalul din orașul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi făcută şi la Consulatule Generale ale României de pe teritoriul Italiei, doar dacă certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din România. Certificatele de cazier judiciar au valabilitate de 6 luni de la data eliberării și numai în scopul pentru care au fost eliberate. 

 

Alte documente și chitanțe, la dosar 

 

Pentru completarea dosarului, mai trebuie să se facă dovada plăţii unei taxe de 200 Euro, la Poştă, și să se prezinte un timbru fiscal în valoate de 16.00 euro. Se mai depun la dosar ultimele trei declarații de venit (CUD, modelul UNICO, modelul 730); Reşedinţele din ultimi patru ani (Certificato di residenza storico); Atestatul de ședere și Certificatul care atestă compoziția familiei – Certificato di stato di famiglia. De semnalat că în cazul femeilor care şi-au schimbat numele de familie în urma căsătoriei, este necesară prezentarea certificatului de căsătorie românesc, cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din județul de domiciliu din România. Certificatul trebuie apoi tradus de către un traducător autorizat de pe lângă notariatul din oraşul de domiciliu din România, iar traducerea trebuie apostilată la tribunalul din orașul de domiciliu. 

Traducerea si legalizarea poi fi făcute şi la Consulatele Generale ale României de pe teritoriul Italiei, doar dacă certificatul este apostilat la prefectura de domiciliu din România. Documentele anexate cererii trebuie să fie scanate și depuse în format PDF, JPG sau TIFF. 

 

Pericolele fraudării sistemului

 

Statul italian a modificat, recent, legislația în privința obținerii cetățeniei prin căsătorie. "Multe femei din România s-au căsătorit cu cetățeni extracomunitari, în schimbul unei sume de bani, pentru a-i ajuta pe aceștia să devină mai repede cetăteni italieni. De curând, statul italian a schimbat regulile în privința divorțului, iar multe dintre cele care fac astfel de convenții încă nu au aflat că nu mai pot divorța în România, ci au obligația să o facă în Italia, costurile fiind de trei ori mai mari", explică avocatul Claudiu Crăciun, membru al Baroului de la Torino.

Practic, femeile românce au profitat de calitatea de cetățean european, cerând sume de 2.500-3.000 de euro pentru căsătoria cu bărbați din state extracomunitare. Cele care aveau deja catățenie italiană, cereau până la 5.000 de euro pentru acest "serviciu". În noile condiții ale legii italiene, divorțul costă peste 4.000 de euro și se poate decide doar în urma unui proces judecat în Italia, iar în afară de pierderea financiară, cele care sunt în această situație riscă să-și piardă și cetățenia italiană.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel