Cum se pot trata, la privat, românii asigurați în sistemul public, plătind contribuția: „Nu este coplată“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

De la 1 iulie intră în vigoare contribuția personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privați aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, practic orice român asigurat se poate trata la privat dacă plătește diferența față de cât dă asigurarea de stat pentru el.

Adrian Gheorghe, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că de la 1 iulie intră în vigoare contribuția doar pentru serviciile medicale de spitalizare continuă, cazuri acute.

„Textul OUG prevede, conform Legii 95, intrarea în vigoare a aplicării măsurii contribuției personale pentru serviciile medicale de tip ambulatoriu de specialitate și ambulatoriu paraclinic în anul 2022, mai exact, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. Practic, este vorba de o prorogare, o amânare a aplicării contribuției personale pentru segmentul de ambulatoriu. (...) Acum, în primul rând, vorbim de contribuție personală, și nu despre coplată.

Coplata este altceva decât contribuție personală. Contribuția personală reprezintă o diferență dintre tariful decontat din fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiași caz”, a spus Adrian Gheorghe.

„Vorbim de contribuție personală, și nu despre coplată“

 

O persoană care este asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Față de ceea ce se întâmplă azi, noua OUG lasă liber furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ceea ce decontează CNAS, prin Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate pentru rezolvarea cazului medical.

„Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume către furnizorul privat într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din fond nu acoperă costurile reale. (...) Ce aduce nou cu adevărat măsura contribuției personale de la 1 iulie este transparență. Mai exact, există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze și să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă fondul pentru rezolvarea cazului și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat detaliat pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană șamd, astfel încât asiguratul care ia în considerare să acceseze aceste servicii la furnizorul privat va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să urmeze această opțiune”, a mai spus președintele CNAS, citat de Mediafax.

Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare.

A treia măsură inclusă în OUG este că odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă își oferă consimțământul scris că este de acord. În plus, acceptă oferta ori de câte ori devizul estimativ inițial se modifică pe parcursul internării, în cazul apariției de complicații, situații medicale neprevăzute. Atunci, pacientul sau aparținătorul trebuie să își ofere de fiecare dată consimțământul scris, iar la final i se oferă un decont care prezintă detaliat cât a suportat CNAS din Fond și ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, pe categorii de cheltuieli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel