La inițiativa World Friends, șapte femei – două din România și cinci din Bulgaria, Spania, Rusia, Polonia și Portugalia – au fost invitate să ia parte la un experiment lingvistic inedit. Participantele au fost așezate în șir, cu româncele la capete, și au încercat să transmită corect cuvinte în limba română, extrase aleatoriu din bilețele.
Primele runde: Un succes neașteptat
În primele trei runde de încălzire, cuvintele au fost pronunțate încet și silabisit, pentru a facilita înțelegerea. Cuvinte ca „maimuță” și „lămâie” au trecut relativ ușor de la o persoană la alta, stârnind multe zâmbete datorită efortului colectiv de a păstra sunetele corecte.
Dificultățile au început cu expresii mai complicate. Cuvântul „broască țestoasă” a pus la grea încercare participantele, în special din cauza sunetelor „scă” și „ță”. Deși pronunția a fost stângace pe alocuri, românca aflată la capătul celălalt a reușit să înțeleagă intenția ultimei vorbitoare, o tânără din Portugalia.
Nivel avansat: ghemotoace și confuzii amuzante
După runda de încălzire, organizatorii au crescut dificultatea. Cuvântul „ghemotoace” a fost noua provocare. Bulgăroaica a reușit să preia relativ bine cuvântul, însă, spre mijlocul șirului, sensul s-a pierdut. Totuși, rezultatul final – „ghemotoc” – a fost considerat un succes notabil, având în vedere complexitatea termenului.
Floarea-soarelui, imposibil de descifrat
Cel mai dificil cuvânt al zilei s-a dovedit a fi „floarea-soarelui”. Combinația de sunete „fl” și „soar” a creat confuzie în rândul participantelor străine, iar încercările de a transmite cuvântul au dus la rezultate indescifrabile.
Cealaltă româncă nu a reușit să recunoască nici măcar un fragment recognoscibil din cuvântul inițial.
Experimentul organizat de World Friends nu doar că a oferit participanților un moment de distracție, dar a arătat și cât de melodioasă, dar complicată poate părea limba română pentru cei nevorbitori. Accentele dure și literele precum „ț”, „ș”, „â”, folosite foarte des în cuvintele românești au pus probleme deseori străinelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News