Cetăţenii români care doresc să călătorească în Brazilia nu au nevoie de viză de intrare. Perioada legală de şedere în această țară este de 90 de zile, fără a fi nevoie de viză de tranzit. Prelungirea acestei perioade se poate solicita Poliţiei Federale, pentru încă 90 de zile, fără a se depăşi dreptul de şedere total de 180 de zile într-un an, calculat de la prima intrare în țară. Cetăţenii români care doresc să rămână în Brazilia pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, pentru angajare sau pentru studii, trebuie să obţină viză de intrare corespunzătoare, de la Ambasada Braziliei la București.
În Brazilia au emigrat circa 5.000 de români, în ultimele două decenii, însă mai există o comunitate foarte bine reprezentată, formată din evrei care au emigrat în această țară în timpul celui de-al doilea război mondial sau imediat după. În total, ar fi circa 200.000 de urmași ai acestora, stabiliți în Brazilia. Printre românii care au făcut carieră în Brazilia este și Dragoș Stănică, un fost acrobat de circ ajuns aici în anii '90, care a construit de la zero echipa olimpică de haltere a țării.
S-au înlesnit formalitățile
Reclama negativă care i s-a făcut Braziliei și în România, până acum zece ani, a mizat pe sărăcie și pe corupție, pentru a descrie țara ca pe un teritoriu marcat de pericole și de violență, însă lucrurile nu stau chiar așa.În ultimii zece ani, Brazilia a fost foarte interesată de angajarea forței de muncă pentru multe domenii de activitate. Cei mai căutați au fost specialiștii, cu studii superioare și mai mulți ani de experiență, pentru care Brazilia a eliminat limitele cu privire la angajări și a înlesnit formalitățile privind obținerea dreptului de muncă și de rezidență, acestea fiind mult mai simple decât în alte țări.
Brazilia a ajuns, în 2010, a șaptea putere economică a lumii și prima din America Latină, cu un PIB de 2.100 de miliarde de dolari, iar din 2011 țara a-nceput să caute imigranți din întreaga lume, pentru angajări, în mai toate domeniile de activitate. De atunci, numărul imigranților a-nceput să-l depășească pe cel al emigranților, iar numărul rezidenților legali a-nregistrat creșteri spectaculoase, de la an la an, această tendință fiind o confirmare a faptului că din ce în ce mai mulți străni au preferat să se stabilească și să muncească în această țară.
Încă este nevoie de specialiști și mici investitori
Cea mai mare creștere economică după 2011 în Brazilia s-a înregistrat în constructii și în explorarea sau exploatarea câmpurilor petroliere, unde au fost angajați foarte mulți cetățeni străini, printre care și români. Și astăzi se mai caută ingineri constructori sau ingineri cu experiență în foraj și extracție petrolieră. În ultimii ani, Brazilia a căutat cu precădere personal de înaltă calificare, având un deficit uriaș, cu zece ani în urmă, de medici, arhitecti, biologi, ingineri mineri, metalurgiști, chimiști, electroniști sau specialiști în comunicare și PR.
Studiile din ultima perioadă arată că principalele motive care determină un mare aflux de forță de muncă spre Brazilia are la bază expansiunea economică înregistrată în această regiune, precum și creșterea șomajului în alte părți ale lumii. În Brazilia au emigrat cu precădere cetățeni ai țărilor latine, precum Bolivia sau Paraguai, dar și mulți cetățeni chinezi sau chiar europeni. Cei mai mulți dintre imigranții care și-au căutat locuri de muncă în Brazilia după 2011 au fost necalificați sau cu unele calificări inferioare, apoi Brazilia a-nceput să caute specialiști în diverse domenii de activitate.
În plus, specialiștii cu înaltă calificare și cu experiență, căutați în anumite domenii în care este o lipsă acută de profesioniști pot obține venituri mai mari decât în țările cu economie foarte puternică. Nici măcar nu este o condiție cunoașterea limbii portugheze, iar cei mai avantajați sunt cunoscătorii de limbi romanice, care se adaptează foarte repede la specificului local. Brazilia vrea să atragă și mici investitori, astfel încât dreptul de rezidență se acordă automat pentru oricine vrea să deschidă o afacere, cu un capital social minim de 50.000 de dolari.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News