Cum văd românii Marea Britanie: Țara oportunităților sau un loc al provocărilor?

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cum văd românii Marea Britanie: Țara oportunităților sau un loc al provocărilor?
Cum văd românii Marea Britanie: Țara oportunităților sau un loc al provocărilor?

Marea Britanie ocupă un loc aparte în inima românilor, fiind una dintre principalele destinații pentru muncă, educație și afaceri. Cu o comunitate de peste 1,2 milioane de români, Londra este considerată a treia capitală din lume cu cei mai mulți vorbitori de română, după București și Chișinău, potrivit ambasadoarei României în Regat, Laura Popescu. Într-un interviu acordat AGERPRES, diplomatul a discutat despre modul în care românii percep Marea Britanie.

Potrivit Laurei Popescu, deși diferențele culturale dintre cele două țări sunt evidente, românii au reușit să se integreze în societatea britanică. Unii s-au adaptat rapid, urmându-și visurile și deschizând afaceri sau studiind, în timp ce alții au întâmpinat dificultăți în procesul de integrare. Cu toate acestea, majoritatea se simt bine în Regat și consideră că oportunitățile de muncă și mediul economic sunt favorabile.

„Au fost oameni care s-au integrat foarte bine încă de când au sosit, s-au simţit bine şi au reuşit pur şi simplu să îşi urmeze visurile de a avea o afacere sau de a studia. Alţii care s-au integrat mai greu. Chiar mă gândeam într-o zi dacă aş avea un cuantum ... dar nu aş putea, pentru că pur şi simplu am întâlnit din ambele situaţii mulţi. Dar cei mai mulţi se simt bine aici, se simt integraţi, se simt acceptaţi. Oferta de joburi este foarte mare. Este o ţară primitoare, Regatul Unit este o ţară primitoare”, a explicat ambasadoarea.

 

Cum definesc românii Marea Britanie

Pentru mulți români, Marea Britanie înseamnă stabilitate, oportunități economice și un sistem social bine pus la punct. Este o țară a regulilor, a respectului pentru muncă și a diversității culturale.

„Având o comunitate atât de mare românească, fiecare membru al comunităţii este un ambasador al României, pentru că oamenii percep o ţară, o cultură, prin ceea ce cunosc şi ei la oamenii de lângă ei şi într-adevăr oameni din diverse domenii cu care am interacţionat au vorbit referitor la România că este o ţară frumoasă, descoperită nu numai prin poveştile vecinilor, prietenilor români şi prin Regele Charles”, spune aceasta.

La rândul său, percepția britanicilor despre România s-a îmbunătățit datorită contactului direct cu comunitatea românească.

„România este o ţară frumoasă, o ţară pitorească, o ţară a biodiversităţii - biodiversitatea este o noţiune care contează foarte mult - şi că românii sunt extrem de muncitori”, a precizat Laura Popescu.

 

Relațiile economice româno-britanice, tot mai solide

Dincolo de aspectele culturale, relațiile economice dintre cele două țări sunt în plină dezvoltare. Marea Britanie este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, ocupând locul 11 la exporturi și locul 18 la importuri. Totodată, Regatul Unit este prima țară cu care România a înregistrat un excedent comercial, cifrele din 2023 și 2024 arătând schimburi comerciale în continuă creștere.

„Au fost provocări generate de pandemia de COVID, de Brexit, dar schimburile comerciale au continuat să crească chiar şi în această perioadă. Oportunităţile investiţionale sunt într-adevăr semnificative. Regatul Unit este pe locul 10 la investitori străini direcţi în România, iar investiţiile strategice recente includ proiecte majore în domeniul energiei regenerabile. Britanicii sunt foarte interesaţi de acest domeniu, de retail, sănătate, tehnologie, parcuri solare, sectorul IT, educaţional.

Da, există nişe neexplorate şi cred că, în actualul context geopolitic de schimbare, România reprezintă o destinaţie foarte bună, chiar strategică, pentru investiţiile britanice, dată fiind poziţionarea pe noile rute comerciale care se reconfigurează şi oferă acces la o piaţă extinsă. Toată această reconfigurare de lanţuri de aprovizionare determină companiile britanice să caute parteneri de încredere, mai aproape de casă. Deci avem infrastructură, dezvoltare, sursă de muncă competitivă, putem deveni un lanţ comercial şi logistic esenţial pentru companiile britanice care doresc să îşi consolideze prezenţa în regiune şi să acceseze pieţele emergente cu potenţial considerabil.

În acelaşi timp, şi românii sunt tot mai interesaţi să vină aici. Avem români aici stabiliţi de mai mulţi sau mai puţini ani, care au dezvoltat afaceri frumoase şi contribuie la strângerea relaţiilor economice. Am avut aici, la sfârşitul anului trecut, când a fost premierul în vizită, un mare forum economic, chiar în City of London l-am organizat. A fost o participare extrem de mare şi interesată de oportunităţile pe care le oferă România”, încheie Laura Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel