Recensământ 2022 sub semnul multor întrebări. Începând cu 1 februarie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date.
În perioada 14 martie - 15 mai 2022 se va desfășura etapa de autorecenzare, în care românii vor putea completa un formular special pus la dispoziție de autorități. Deși în spațiul public existau mai multe informații potrivit cărora românii plecați în străinătate de peste 12 luni nu le-ar fi fost permisă completarea acestui formular, INS infirmă acest aspect.
Ulterior, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, se va face colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Recensământ 2022. Cum vor face recensământul românii din diaspora
"Recensământul Populației și Locuințelor, așa cum reiese din definițiile oferite de Regulmentele europene, numără populația cu rezidența în România. Reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Este considerată reședință obișnuită cea la care se locuiește neîntrerupt cu cel puțin 12 luni înainte de data de referință (1 decembrie 2021, în cazul de față) sau cea la care se manifestă intenția de a rămâne cel puțin 12 luni. Pentru mai multe amănunte despre ce înseamnă populația după rezidență și populația după domiciliu vă indicăm site-ul special dedicat recensământului și autorecenzării, recensamantromania.ro ", transmite INS, după o solicitare ȘtiriDiaspora.
"Din data de 14 martie, așa cum s-a menționat în nemumărate materiale din mass-media, prin căile oficiale de comunicare ale Institutului Național de Statistică, începe recensământul propriu-zis, care vizează direct persoanele. Prima etapă, cea a autorecenzării online, se finalizează pe 15 mai, urmând ca din 16 mai să aibă loc, până pe 17 iulie, recenzarea prin interviuri față în față. Și această etapă este complet informatizată, iar recenzorii vor merge doar la acele persoane care nu s-au autorecenzat.
Institutul Național de Statistică nu se opune ca românii din străinătate să participe la recensământ în etapa de autorecenzare, chiar dacă stau în străinătate de mai mult de 12 luni sau intenționează să rămână acolo mai mult de 12 luni în raport cu data de referință a recensământului. Nu este interzisă autorecenzarea românilor din diaspora, pentru că site-ul pe care se va face autorecenzarea, recensamantromania.ro, este disponibil pe toate continentele, iar chestionarul de autorecenzare este disponibil în 18 limbi", conchide INS, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.
Așadar, INS confirmă oficial că toți românii din diaspora pot completa formularul de recensământ, inclusiv aceia care sunt plecați de mai mult de 12 luni. În etapa următoare, așteptăm o comunicare mai eficientă în spațiul public și un efort de popularizare sporit din partea autorităților.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News