Conform propunerii, șoferii care au în sânge substanțe psihoactive sau droguri, chiar și în cantități reziduale, riscă pedepse cu închisoarea între 2 și 7 ani. Acest proiect a fost denunțat ca fiind nedrept, având în vedere că substanțele active pot rămâne în organism mult timp după ce efectele lor au dispărut, punând astfel în pericol milioane de oameni nevinovați.
Un exemplu dat de critici este cel al medicamentului Diazepam. Deși efectele sale clinice se termină în 4-6 ore, metaboliții substanței pot rămâne în sânge până la 4 zile, iar o oprire de rutină a poliției în a patra zi ar putea însemna condamnarea unei persoane la închisoare. Alte exemple sunt și pacienții care suferă de insomnie sau cei care au suferit intervenții chirurgicale și au fost supuși anesteziei, dar și pacienții cu afecțiuni psihice care urmează tratamente esențiale.
Criticii proiectului de lege subliniază că această legislație ar putea afecta nu doar șoferii care pun într-adevăr în pericol siguranța traficului, dar și mii de oameni care sunt nevinovați, având în vedere că în multe cazuri, substanțele rămân în organism fără a afecta comportamentul sau capacitatea de a conduce. Legea a fost deja taxată de asociațiile profesionale ale psihiatrilor, medicilor legiști și zeci de mii de cetățeni, iar autoritățile române sunt singurele din Europa care propun o astfel de măsură drastică.
În fața acestei situații, multe voci cer modificarea legii pentru a introduce praguri legislative și de laborator, astfel încât doar cei care reprezintă un pericol real pe drumuri să fie pedepsiți. În opinia criticilor, nu este corect ca o lege menită să protejeze siguranța publică să ajungă să pedepsească în mod nedrept milioane de cetățeni.
Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar putea avea un impact semnificativ asupra șoferilor și pacienților din România, iar dezbaterile în Parlamentul României continuă să adâncească controversa.
Iată mesajul Victoriei Stoiciu, parlamentară PSD:
„Dacă iei un Diazepam și urci la volan peste 4 zile, riști să faci până la 7 ani de pușcărie conform unui proiect de lege depus recent și cu care sunt în total dezacord. În ultimele 24 de ore, am primit zeci de mesaje de la medici, ONG-uri și oameni de rând. Toți, extrem de alarmați de proiectul de lege inițiat de Alina Gorghiu et all care își propune să incrimineze simpla prezență în sânge a substanțelor cu efecte psihoactive.
Nu susțin și nu sunt deloc de acord cu propunerea din proiectul de lege Gorghiu. Pentru cine nu e la curent, proiectul de lege propune pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru șoferii în sângele cărora sunt depistate substanțe psihoactive sau droguri. Nu contează dacă ai o cantitate reziduală și tu ești bine mersi doar că în sângele tău au mai rămas niște metaboliți inactivi ai respectivelor substanțe.Primele și cele mai numeroase victime vor fi pacienții. Adică noi toți.
Lista de subsanțe psihoactive nu conține doar droguri, ci și foarte, foarte multe medicamente prescrise de medici. Dau mai jos doar câteva exemple. Să presupunem că ai luat un Diazepam. Doza terapeutică este un comprimat seara la culcare, ceea ce determină efecte clinice timp de 4-6 ore, timp în care persoana într-adevăr nu ar trebui să urce la volan, pentru că este sub influența substanței. Deși a doua zi dimineața efectele clinice au încetat, substanța continuă să fie prezentă în sânge până la 48 și chiar 100 de ore de la data administrării, Cu alte cuvinte, dacă te oprește poliția în a 4-a zi de când ai luat Diazepam, vei face pușcărie. 7 ani de închisoare. Un alt exemplu - să presupunem că ești un șofer de autobus sau de tir. Suferi de insomnie, o afectiune foarte frecventă.
Medicul ți-a prescris un barbituric cu acțiune scurtă sau o benzodiazepină pentru insomnie. Efectul clinic încetează după 3-8 ore, dar mai ai metaboliți în sânge. 7 ani de închisoare. Alternativa era să urci nedormit la volan și să pui în pericol viața pasagerilor și altor participanți la trafic. Tot între 2 și 7 ani poți lua dacă ai avut o intervenție chirurgicală și ți s-a făcut anestezie. Nu mai vorbesc de pacienții psihiatrici, pentru unii dintre ei administrarea tratamentului fiind vitală pentru a urca la volan - de exemplu, pacienții de ADHD, care dacă nu urmează schema de tratament suferă de deficit de concentrare și atenție. Pe scurt, în loc să facă dreptate, legea va sfârși prin a pedepsi sute de mii de oameni inocenți. Aberația legislativă a fost deja taxată de asociațiile profesionale ale psihiatrilor, ale medicilor legiști și de zeci de mii de cetățeni care sunt îngrijorați de ce ne așteaptă.
Nici o altă țară europeană nu are o legislație atât de absurdă, în care simpla prezență a unei substanțe, indiferent de cantitate, este incriminată. Chiar și statele care au toleranță zero pentru condusul sub influență nu incriminează prezența în sânge a oricărei particule de substanță, folosind limite de laborator pentru a stabili prezența și cantitatea substanțelor. După decizia recentă a ICCJ se impunea o modificare legislativă. Dar forma propusă de proiectul de lege în cauză este profund nedreaptă pentru milioane de români nevinovați. Avem nevoie și mă voi lupta în Parlamentul României pentru introducerea unor praguri - legislative și/sau de laborator, pentru ca doar cei cu adevărat vinovați și care pun în pericol viața participanților la trafic să plătească. Nu poți preveni o fărădelege creând o nedreptate și mai mare! Dreptatea este de partea noastră și trebuie să învingă!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News