Piața de livrare de mâncare în România a căpătat o dimensiune la care nimeni nu se gândea. Dacă începuturile s-au bazat exclusiv pe curieri români, aceștia au devenit astăzi minoritari. Rar mai vezi câte un român care livrează mâncare. În schimb, piața a fost acaparată de curieri din India, Pakistan, Sri Lanka sau Nepal. Caracteristica lor principală este că se deplaseză pe scutere și că regulile de circulație de cele mai multe ori sunt opționale pentru ei, preferând să circule la fel ca în țările natale.
Hassan, un curier din Pakistan este supărat pe clienți că nu vorbesc engleză, iar pe șoferii români că-l claxonează mereu.
"Oamenii din România nu știu engleză. E foarte greu pentru mine. Am venit în România pentru familia mea și să muncesc Sunt căsătorit, am doi copii. Muncesc la Glovo de șapte-opt luni. E bine. Sunt mereu pe drum. E dificil pentru mine pentru că fiecare șofer bam-bam-bam (claxonează-n.r.) gen ce faci? Fiecare client mă sună să mă întrebe unde ești acum, unde ești acum. Întârzii cinci minute și mă întreabă de ce ajung târziu. Dar ei nu știu partea asta a problemei," a explicat Hassan.
Curierii străini apreciază România
Un alt curier, de această dată din Sri Lanka, spune că a venit în România să strângă bani pentru a-și deschide propria afacere în țara natală.
"Am o problemă financiară în Sri Lanka. Vreau să-mi încep propria afacere în Sri Lanka. Am familia și apropiații cu mine. În fiecare zi e muncă grea. 12 ore de muncă pe zi și o zi liberă pe săptămână. Sunt mulți oameni buni și amabili în România. E foarte frumos," a spus Ganesh.
Mulți dintre curieri nu prea fac eforturi să vorbească limba română. Aceștia se mulțumesc să folosească strict cele trei patru cuvinte necesare pentru a-și duce "misiunea" de livrare la îndeplinire.
"De fapt, am ales România pentru oportunități. Aici e mult mai bine decât în Nepal. Țara e relaxată. E frumos. Știu să zic în română 'mulțumesc' și 'pa pa'," spune și Bibhu din Nepal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News