Curse aeriene suspendate pe aeroportul din Catania, Sicilia. A erupt Vulcanul Etna

Alexandru Ichim |
Data publicării:

Autoritățile din Sicilia au anunțat suspendarea temporară a activităţilor de zbor pe aeroportul din Catania în urma unei erupţii a vulcanului Etna.

Activităţile de zbor pe aeroportul din Catania, oraşul sicilian aflat la poalele Muntelui Etna, au fost temporar suspendate marţi după o erupţie vulcanică, informează DPA, scrie Agerpres. 

Aeroportul a anunţat în cursul după-amiezii că decolările şi aterizările vor fi sistate, după ce Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a înregistrat o activitate vulcanică în craterul sud-estic al Etnei încă de la finalul dimineţii.

Fotografiile realizate de institut arătau o coloană uriaşă de fum ridicându-se din vulcanul de 3.357 de metri.

Etna a erupt în timpul nopții



În timpul nopţii, Etna a început să arunce lavă care putea fi văzută şerpuind pe panta acoperită cu zăpadă la o altitudine de aproximativ 1.700-1.800 de metri.

Pe moment nu au fost raportate persoane rănite sau pagube majore.

Aeroportul din Catania, situat la sud de vulcan, a fost de mai multe ori nevoit să-şi închidă spaţiul aerian din cauza erupţiilor, în special când norul de cenuşă se deplasează spre sud, aşa cum s-a întâmplat marţi.

Zborurile către La Palma, suspendate din nou din cauza cantităţii mari de cenuşă vulcanică

 

Cursele aeriene au fost întrerupte marţi către insula spaniolă La Palma, din arhipelagul Canarelor, din cauza erupţiei neîntrerupte a vulcanului Cumbre Vieja, relatează dpa, mai scrie Agerpres. 

Compania aeriană regională Binter a declarat că a luat decizia de a suspenda traficul aerian din cauza nivelului ridicat de cenuşă vulcanică din aer, în condiţiile în care vânturile împing norii spre est, către aeroport.

Luni a avut loc o explozie violentă, cu cantităţi mari de gaze şi lavă emise de vulcan, în timp ce activitatea vulcanică a scăzut semnificativ marţi, potrivit postului public RTVE.

Nu este sfârşitul erupţiei



Vulcanologul Ruben Lopez a declarat că această ultimă modificare în activitatea vulcanului nu înseamnă sfârşitul erupţiei. Au existat scurte perioade de calm în timpul erupţiei care durează de trei luni, cea mai recentă fiind înregistrată duminică. Lopez a afirmat că ulterior fluxul de lavă a fost şi mai violent, potrivit RTVE.

Erupţia vulcanului a distrus aproape 2.900 de clădiri, forţând aproximativ 7.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele.

Un strat de lavă de un metru grosime, cu o temperatură de circa 1.000 de grade Celsius, a acoperit aproximativ 1.200 de hectare de teren pe insulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel