Cursurile de limbă română (LCCR) pentru copiii români din Diaspora ar putea deveni program permanent

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Români în diaspora (Sursa foto: MAPN/Facebook)
Români în diaspora (Sursa foto: MAPN/Facebook)

O inițiativă legislativă a USR propune ca Cursurile de limbă română (LCCR) destinate copiilor români din Diaspora să devină un program permanent. În prezent, peste jumătate de milion de copii români cresc departe de țară, una din legăturile cele mai puternice pe care aceștia o pot menține cu România este prin cunoașterea limbii române. 

Mii de copii români din 7 țări europene au beneficiat în ultimii ani de cursul LCCR, furnizat de Institutul Limbii Române. Această inițiativă nu mai este doar un proiect temporar, ci a devenit o necesitate, un program esențial pe care trebuie să îl asigurăm pe termen lung copiilor din Diaspora.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora, a depus o ințiativă alături de Iulian Lorincz, pentru a include cursul LCCR în legea învățământului, astfel încât proiectul să aibă continuitate în timp. Printre măsurile prevăzute în proiectul USR este și posibilitatea ca profesorii care predau cursurile LCCR să poată încheia contracte de muncă și să nu mai fie plătiți cu ora, lucru considera "inacceptatibil".

"Inițiativă legislativă USR: Cursurile de limbă română (LCCR) pentru copiii români din Diaspora devin program permanent 

Jumătate de milion de copii români cresc departe de România. Noi, USR, considerăm că cea mai puternică legătură pe care ei o pot avea cu România este limba română. 

De 16 ani, mii de copii din 7 țări europene beneficiază de cursul de limbă, cultură și civilizație românească (#LCCR) oferit prin Institutul Limbii Române. Acesta nu mai este de mult timp un simplu proiect; a devenit și este important să continue să fie un program durabil și stabil oferit de stat copiilor din #Diaspora.

În acest context, alături de colegul meu Iulian Lorincz, am depus o inițiativă legislativă pentru a include cursul LCCR în legea învățământului, astfel încât să îi asigurăm continuitatea în timp. Vrem ca acest curs să nu poată fi desființat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al educației. 

De asemenea, am prevăzut ca profesorii LCCR să poată încheia contracte de muncă. Având în vedere că a trecut un an de când amendamentul USR la Legea învățământului prin care solicitam clarificarea statutului personalului care predă cursurile LCCR a fost respins și nimic nu s-a schimbat până în ziua de astăzi, revenim acum cu o nouă propunere care rezolvă situația lor. Mai mult decât atât, pe 27 iulie 2023 Ministerul Educației, Ligia Deca a semnat Ordinul 5.171 prin care a decis să continue să plătească acești profesori în regim de plata cu ora, refuzând să le încheie contracte de muncă. Este absolut inacceptabil modul în care statul român își tratează profesorii care predau în afara granițelor țării. Ne dorim ca ei să fie remunerați corespunzător și să beneficieze de vechime în muncă, concediu medical și alte drepturi fundamentale. 

Nu în ultimul rând, am propus ca Ministerul Educației să asigure resursele necesare, inclusiv resurse digitale, pentru buna desfășurare a acestor cursuri. Ne dorim ca atât profesorii, cât și elevii să nu mai fie nevoiți să achiziționeze din fonduri proprii materiale didactice, ci să aibă acces la cât mai multe materiale puse la dispoziție gratuit de minister. O educație de calitate presupune și accesul la materiale didactice. 

Acest proiect face parte din pachetul legislativ „O educație fără granițe” pe care USR l-a propus pentru copiii români din Diaspora. Este nevoie ca educaţia în limba română să devină o prioritate de stat, astfel încât copiii de peste granițe să își păstreze legătura cu  țara și să se poată întoarce în România oricând doresc", a scris Radu Mihail pe Facebook.

Amintim că Ştefan-Iulian Lorincz, secretar al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaților, a vorbit în cadrul unei dezbateri organizate de ȘtiriDiaspora și despre posibilitatea de a fi înființate școli românești în străinătate, acolo unde este cerere.

Vezi aici mai multe detalii.

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel