Curtea de Conturi Europeană sesizează eșecul în prevenirea conflictelor de interese în cazul angajaţilor agenţiilor UE

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Curtea de Conturi Europeană sesizează deficienţele în prevenirea conflictelor de interese în cazul angajaţilor agenţiilor UE / Foto: Unsplash
Curtea de Conturi Europeană sesizează deficienţele în prevenirea conflictelor de interese în cazul angajaţilor agenţiilor UE / Foto: Unsplash

Curtea de Conturi Europeană (ECA) a criticat joi eşecul agenţiilor Uniunii Europene de a preveni practica aşa-numită a ''uşilor rotative'' (revolving doors), prin care unii oficiali europeni, după ce părăsesc posturile din cadrul acestor agenţii, se angajează în sectorul privat pe posturi ce au legătură cu activitatea lor anterioară, de aici rezultând o situaţie de posibile conflicte de interese, relatează joi agenţiile Reuters şi DPA.

UE are peste 40 de agenţii specializate în domenii precum asigurări, bănci, medicină, controlul frontierelor etc. Aceste agenţii aveau anul trecut în total circa 14.500 de angajaţi, respectiv circa 17% din totalul funcţionarilor europeni, iar bugetele lor însumate depăşesc patru miliarde de euro.

 

Agenţiile UE sunt în mod special expuse riscului



''Regulile europene stabilesc foarte puţine obligaţii pentru organismele UE cu privire la monitorizarea actualului şi fostului lor personal în privinţa condiţiilor (practicii) ''revolving doors'''', se arată într-un raport al ECA.

''Pe de altă parte, agenţiile UE - mai ales cele cu puteri de reglementare şi legături cu industriile - sunt în mod special expuse riscului'', întrucât firme de lobby şi sectoare ale mediului de afaceri caută să angajeze oficiali care au contacte şi informaţii privilegiate, fiind astfel pusă sub semnul întrebării integritatea politicilor şi cheltuielilor europene, mai sesizează Curtea de Conturi Europeană.

 

Doar nouă agenţii ale UE au anumite reguli interne referitoare la practica de ''revolving doors''



Aceasta constată de asemenea că numai nouă agenţii ale UE au anumite reguli interne referitoare la practica de ''revolving doors'', în cazul celorlalte existând un ''vid legislativ'', iar pe ansamblul agenţiilor UE nu există reguli uniforme la acest capitol, spre deosebire de cazul Comisiei Europene.

Însă deşi Comisia are astfel de reguli, ele nu au împiedicat apariţia unor situaţii de potenţiale conflicte de interese, cum a fost cel al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care după ce a părăsit acest post s-a angajat la banca Goldman Sachs, ori cel al fostei comisare europene pentru concurenţă, Neelie Kroes, acuzată de activităţi de lobby pentru compania Uber.

''De fiecare dacă când se întâmplă, reputaţia UE este afectată'', subliniază ombudsmanul european, Emily O'Reilly, care a amintit în acest sens că euroscepticii au exploatat cazul Barroso în campania pentru Brexit, conform Agerpres.

Potrivit unui raport întocmit în 2017 de Transparency International, aproximativ jumătate dintre comisarii europeni de până atunci şi o treime dintre europarlamentari au lucrat după terminarea mandatului lor pentru entităţi de lobby din cadrul UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel