Preoţii de la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj sunt în pas cu vremurile mereu în schimbare. Ei au dorit să se asigure că fiecare credincios are acces la toate modalităţile de a face donaţii, astfel încât scuza "Nu am bani cash" să nu mai fie valabilă.
„Această inițiativă a instalării pos-urilor s-a născut ca o necesitate, atunci când multe persoane care azi nu mai poartă cu ele sume importante de bani și își fac plățile folosindu-se de card sau telefon, atunci, pur și simplu, au voit să facă plăți și la biserică și au regretat faptul că nu avem noi instalat un pos.”, a declarat Pr. Dr. Șerban Tarciziu-Hristofor, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.
Cutia milei „s-a modernizat”, a trecut de la monede de 50 de bani la POS
Această măsură nu este singulară în rândul lăcașurilor de cult. În Catedrala Sfântul Iosif, POS-urile au fost instalate recent, deși Arhiepiscopia Romano-Catolică își dorea să le instaleze de mai mulți ani. În cutia electronică pentru donații, credincioșii pot oferi sume de 5, 10 sau 50 de lei din portofelele lor electronice, direct în contul Catedralei, fără a fi nevoie să introducă și codul PIN.
Varianta electronică a cutiei milei are un avantaj suplimentar: împiedică potențialii hoți să fure banii, conform DCNEWS.
Urmează Săptămâna mare a Postului Paștelui. Toți credincioșii vor merge la Denii
Suntem aproape de săptămâna mare din 2023, cu sărbătorirea Paștelui la orizont. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de Denii! Acestea sunt sărbători religioase care încep cu seara Floriilor și se încheie în Vinerea Mare.
În timpul săptămânii de Denii, liturghiile sunt oficiate în zilele de luni, marți și miercuri. Joi are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, însoțită de Vecernie. În această zi se sfințește un singur agnet, fără a fi rostite rugăciunile epiclezei de două ori.
Joia Mare este momentul în care se desfășoară ritualul spălării picioarelor, care amintește de gestul de smerenie făcut de Iisus Hristos înainte de Cina cea de Taină, când a spălat picioarele ucenicilor.
În Vinerea Mare, nu se oficiază Sfânta Liturghie. Dimineața, Epitaful este scoasă din Sfântul Altar și așezată pe o masă în mijlocul bisericii. Seara are loc slujba Prohodului Domnului, iar biserica este înconjurată de Sfântul Epitaf. După încheierea slujbei, preoții așează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până miercurea din Ajunul Înălțării Domnului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News