În total, 17 persoane, constructori, ingineri, funcţionari locali, în special responsabili ai serviciului de cadastru, sunt suspectate în această anchetă, a anunţat Parchetul într-un comunicat. Opt suspecţi sunt căutaţi de poliţie.
"S-a stabilit în anchetele preliminare că abuzul în domeniul reglementărilor, normelor şi standardelor au fost, de asemenea, la originea prăbuşirii imobilelor care au făcut 23 de morţi la Durres", a declarat într-o conferinţă de presă Lorenc Shehu, şeful poliţiei din acest oraş port situat în vestul ţării.
Durres, oraş turistic la Marea Adriatică, şi Tumane, la nord de capitala Tirana, au fost puternic lovite la 26 noiembrie de acest cutremur care a mai făcut aproximativ 900 de răniţi. Circa 5.000 de persoane au rămas fără locuinţă.
Printre persoanele căutate se află mai ales un inginer care a lucrat la construcţia imobilului în care locuia familia Lala, în oraşul Durres, opt membri ai acesteia pierzându-şi viaţa în urma seismului.
Ţară cu 2,8 milioane de locuitori, Albania este cunoscută pentru urbanismul sălbatic, mai ales în zonele turistice de pe litoral unde numeroase case au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie şi ignorând regulile de securitate.
Odată construite, imobilele sunt frecvent legalizate prin proceduri frauduloase în care sunt implicaţi responsabili politici şi funcţionari locali.
La sud de portul Durres, pe kilometri întregi, construcţii din beton, adeseori nelocuite, desfigurează peisajul.
Comisia Europeană va organiza la jumătatea lui ianuarie, la Tirana, o conferinţă pentru a ajuta la reconstrucţia zonelor lovite de cutremur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News