Update ora 13:13. Estimările arată că seismul ar fi atins 6.2 pe scara Richter. Deocamdată nu există o măsurătoare oficială, ci doar datele furnizate de câteva institute seismologice internaționale, prin opțiunea de "alertă".
Un cutremur cu magnitudinea estimată de 5,6 grade pe scara Richter a avut loc miercuri, la ora 12:49, cu epicentrul situat în apropierea Provinciei Istanbul din Turcia, la aproximativ 63 de kilometri distanță de oraș. Seismul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în România, dar și în Bulgaria, Grecia și Macedonia de Nord.
Potrivit primelor informații furnizate de centrele seismologice internaționale, cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri și s-a propagat pe o rază extinsă, fiind perceput în zone îndepărtate față de epicentru. Din cauza poziționării și caracteristicilor acestuia, undele seismice au ajuns și în sudul României, unde au fost resimțite în special în Capitală.
Citește și O lege din Germania a dat peste cap viața curierilor români: "Toți bătrânii ne urmăresc acum"
Unele estimări vorbesc că seismul ar fi avut chiar 6.2 grade pe scara Richter, însă se așteaptă noi actualizări.
Locuitori din București au semnalat faptul că au simțit mișcarea tectonică, care a durat câteva secunde și a fost suficient de puternică pentru a fi remarcată în clădirile de locuințe și de birouri. Nu au fost înregistrate pagube materiale sau victime, iar autoritățile nu au emis alerte sau avertismente suplimentare în legătură cu acest eveniment.
Cutremurul din Turcia. Se fac verificări
Institutul Național pentru Fizica Pământului din România a confirmat că mișcarea seismică a avut originea în Turcia și că a fost percepută în partea sudică a teritoriului românesc. Cutremurul nu este legat de zona seismică Vrancea, regiunea care generează cele mai importante seisme din România, ci face parte din activitatea tectonică a faliilor Anatoliei, o zonă cu risc seismic ridicat.
La nivel internațional, autoritățile din Turcia au început verificările standard pentru a evalua eventualele efecte ale cutremurului în zona epicentrală. Până în acest moment nu au fost raportate victime sau daune majore, însă inspecțiile sunt în curs.
Cutremurele din Turcia sunt monitorizate atent de comunitatea seismologică internațională, având în vedere potențialul ridicat de risc din regiune. Seismul de astăzi este un nou exemplu al faptului că mișcările tectonice din estul Mediteranei și Anatolia pot fi resimțite și în România, în funcție de adâncimea, magnitudinea și direcția undelor.
România se află într-o zonă cu sensibilitate tectonică ridicată și, deși cele mai importante riscuri sunt asociate zonei Vrancea, influențele din vecinătate nu sunt neglijabile. Seismologii recomandă populației să urmărească evoluția informațiilor prin intermediul surselor oficiale și să cunoască măsurile esențiale de comportament în cazul unui cutremur.
Evenimentul de astăzi nu a afectat infrastructura din România și nu au fost necesare intervenții ale echipelor de urgență. Autoritățile rămân în alertă preventivă, în cazul în care vor urma replici sau noi mișcări tectonice în zona epicentrală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News