Cutremur în miez de noapte în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit cel mai puternic

Alexandra Curtache |
Data publicării:
 Cutremur în miez de noapte în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit cel mai puternic
Cutremur în miez de noapte în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit cel mai puternic

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a zguduit zona seismică Vrancea vineri dimineața, fiind resimțit în mai multe orașe din apropiere.

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs vineri dimineața, la ora locală 3:47, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la o adâncime de 114,3 kilometri.

 

Unde s-a simțit cutremurul?

 

Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din apropierea epicentrului. Cele mai apropiate orașe de locul producerii seismului sunt:

- 51 km nord-vest de Buzău

- 60 km vest de Focșani

- 64 km sud-est de Sfântu Gheorghe

- 67 km est de Brașov

- 72 km nord-est de Ploiești.

Din cauza adâncimii mari, cutremurul nu a cauzat pagube materiale sau victime, însă a fost observat în unele zone de către locuitorii aflați în proximitatea epicentrului.

 

Activitate seismică intensă în decembrie

 

Acest seism este cel de-al 15-lea cutremur înregistrat în România de la începutul lunii decembrie.

Cutremurele recente au avut magnitudini cuprinse între 2 și 3,6, majoritatea fiind produse tot în zona seismică Vrancea, cunoscută pentru activitatea tectonică ridicată.

 

Cel mai mare cutremur al anului 2024

 

Până în prezent, cel mai puternic cutremur al anului s-a produs tot în județul Buzău, în data de 16 septembrie. Acesta a avut o magnitudine de 5,4 și a fost resimțit pe o arie extinsă, inclusiv în Capitală și alte orașe mari din sudul și estul țării.

Specialiștii recomandă populației să fie pregătită pentru eventuale seisme viitoare, având în vedere frecvența ridicată a activității tectonice în această regiune.

 

Zona seismică Vrancea: Epicentrul celor mai multe cutremure din România

 

Zona seismică Vrancea, situată în sud-estul Carpaților Orientali, este cea mai activă din punct de vedere seismic din România și una dintre cele mai importante din Europa. Această regiune este cunoscută pentru cutremurele intermediare, care au loc la adâncimi cuprinse între 70 și 200 de kilometri. Seismele din Vrancea afectează frecvent o arie extinsă, inclusiv Bucureștiul, datorită caracteristicilor geologice ale zonei.

În medie, Vrancea înregistrează anual câteva sute de cutremure, majoritatea de mică intensitate. Totuși, cutremurele cu magnitudini mari, de peste 7, sunt cele mai rare, ultimul fiind în data de 4 martie 1977 (magnitudine 7,4), au avut epicentrul în această zonă.

Activitatea seismică din Vrancea este cauzată de mișcările plăcilor tectonice din regiune, în special subducția microplăcii tectonice a Moesiei sub placa Eurasiatică. Fiind o zonă unică prin adâncimea și intensitatea cutremurelor, Vrancea este monitorizată constant de specialiști pentru a minimiza riscurile asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel