Evoluția tehnologică, atât de necesară pentru interacțiunea socială și comunicarea în mediul nostru de lucru a fost rapidă și progresivă de-a lungul anilor. Cu toate acestea, există unii utilizatori care doresc să se întoarcă la modul în care erau lucrurile înainte, adică la telefoanele care nu erau atât de inteligente.
Aceste dispozitive au reprezentat noutatea supremă în anii 2000, dar odată cu progresele în domeniu, au devenit învechite. În plus, multe dintre aceste dispozitive nici măcar nu se mai fabrică, deci este imposibil să faci rost de ele, cu excepția cazului în care le cumperi la mâna a doua sau la licitații.
Dacă vrei un telefon "clasic", te aștepți să găsești un model vechi la un preț accesibil. Întotdeauna ne gândim că nu pot costa mai mult de 100 de euro, nu? Greșit. Surprinzător, aceste telefoane pot costa mii de euro. Un exemplu în acest sens a fost un iPhone original sigilat care s-a vândut cu 170.000 de euro, dar dincolo de acest caz, există și alte dispozitive care ajung la aceleași sume atunci când funcționează corect.
Primul iPhone a valorat 499 de dolari la momentul lansării, iar acum se vinde acum la licitație pentru mii de dolari, mai ales dacă este încă sigilat.
Acum 2 ani, pe site-ul de licitații LCG Auctions a fost postat un iPhone de primă generație, de doar 4 GB, în cutia sa originală, nedeschisă. În primele zile, se părea că utilizatorii erau dispuși să liciteze doar în jur de 15.000 de dolari pentru el, însă oferta finală a ajuns la 190.372 de dolari (169.088 de euro), potrivit publicației spaniole 20Minutos.
Cele mai valoroase telefoane "vechi"
Printre cele mai valoroase telefoane mobile clasice se numără Orbitel Citiphone 1987, Motorola StarTac 1996, Ericsson R290 1999 și Nokia Sapphire 2005.
Motorola StarTac: De la 470 euro.
Orbitel Citiphone: De la 1.200 de euro.
Nokia 3310: De la 1.500 de euro.
Ericsson R290: De la 2.000 de euro.
Nokia 7700: De la 2.500 de euro.
Mobiera Senator: De la 2.500 de euro.
Nokia Sapphiere 8800: De la 3.400 de euro.
Motorola 8000x: De la 4.000 de euro.
iPhone 1: De la 30.000 de euro.
Care dintre aceste mobile a fost cel mai bine vândut?
O altă surpriză. Niciunul dintre dispozitivele menționate nu a fost cel mai bine vândut la momentul său. Acest clasament este condus de legendarul Nokia 1100, de care mii de oameni s-au îndrăgostit.
Acest model a fost lansat în august 2003, nu avea cameră foto, nu avea ecran color, avea o tastatură închisă pentru a împiedica pătrunderea prafului, avea margini din cauciuc antiderapant, costa aproape 100 de euro, avea 36 de melodii sau tonuri de apel din care se putea alege, avea miticul joc Snake, iar unele dintre caracteristicile sale erau lanterna, ceasul, calendarul, calculatorul, cronometrul și agenda.
Dar dacă ar fi să menționăm o caracteristică în special, Nokia 1100 avea bateria mare BL-5C care permitea utilizarea telefonului timp de peste o săptămână fără a fi nevoie să fie conectat la priză pentru a-l încărca.
Smartphoneul e parte din viața noastră
Telefonul mobil a avut epoca sa de aur în tranziția de la secolul 20 la secolul 21, până în 2007, când totul s-a schimbat. Sosirea iPhone a schimbat industria pentru totdeauna, iar telefoanele mobile mici cu taste fizice și ecrane cu rezoluție redusă au început să dispară.
Deși, în principiu, era vorba doar de o schimbare tehnologică, în realitate eram martorii nașterii unui fenomen cultural: hiperconectarea la internet și la rețelele sociale.
Smartphone-urile au devenit un companion inseparabil pentru milioane de oameni din întreaga lume. Un dispozitiv care este actualizat în fiecare an cu noi funcții și care ne permite să avem toată puterea unui computer complet în palmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News