„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Dacă ați locui în diaspora, ați participa la evenimente speciale organizate de mărțișor? - rezultat sondaj

Mădălina Hideg |
Data publicării:
Mărțișor (Foto: Freepik)
Mărțișor (Foto: Freepik)

StiriDiaspora.ro a vrut să afle interesul românilor pentru evenimente speciale, cum ar fi cele organizate cu ocazia sărbătorii de Mărțișor, dacă ar locui în străinătate. Iată rezultatul sondajului. 

Site-ul StiriDiaspora a desfășurat un sondaj pentru a afla opinia cititorilor cu privire la evenimentelor speciale organizate în diaspora.

"Dacă ați locui în diaspora, ați participa la evenimente speciale organizate de mărțișor?", au fost întrebați cititorii site-ului. 

În urma votului, 263 (65,4%) persoane spun că NU ar participa la evenimente speciale cu ocazia sărbătorii de mărțișor, în timp ce 139 (34,6%) au ales opțiunea DA, deci ar participa la astfel de evenimente.

Rezultatele sondajului

sondaj-4-intrebare-5

ATENȚIE: Votul reprezintă opinia cititorilor StiriDiaspora. Oricine accesează site-ul poate vota. Nu este un eșantion reprezentativ pentru populația generală.

Vezi și: Dacă ați locui în diaspora, ați participa la evenimente speciale organizate de 1 Decembrie, ziua României? - rezultat sondaj

Legenda Mărțișorului, lupta dintre Primăvară și Iarnă

 

Legenda Mărțișorului ne povestește despre lupta dintre Primăvară și Iarnă, întruchipată de o frumoasă fată care, într-o zi rece de iarnă, a văzut cum un firav ghiocel încerca să iasă din zăpadă. Dorind să-l ajute, fata a dat la o parte zăpada, însă degetele ei au fost rănite de spinii ascunși sub nea. Din picăturile de sânge căzute pe zăpadă, ghiocelul a prins putere și a înflorit. Așa a venit Primăvara, iar Iarna a fost învinsă. De atunci, firul alb și roșu al Mărțișorului simbolizează atât puritatea și speranța, cât și sacrificiul și iubirea.

Obiceiurile legate de Mărțișor se păstrează în mai multe țări din regiunea Balcanilor, cu precădere în România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia.

România și Republica Moldova

În România și Republica Moldova, tradiția Mărțișorului este foarte puternică. În aceste țări, mărțișoarele sunt oferite în mod tradițional pe 1 martie femeilor și fetelor, ca simbol al primăverii și al norocului. De obicei, ele sunt purtate la piept sau la mână, până când înfloresc primii pomi sau până la sfârșitul lunii martie, când se leagă de crengile unui copac.

Bulgaria

În Bulgaria, tradiția se numește "Martenitsa" și este similară cu cea din România, deși mărțișoarele sunt adesea purtate de ambele sexe. Bulgarii poartă martenitsas până când văd un rândunel sau un pom înflorit, moment în care le agață de un copac sau le pun sub o piatră.

Macedonia de Nord și Serbia

În Macedonia de Nord și Serbia, obiceiul este mai puțin răspândit, dar totuși existent în anumite comunități, în special în cele apropiate de granițele cu Bulgaria și România. Și aici, firul roșu-alb este considerat un simbol al norocului și sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel