Dacian Cioloș: „Aderarea României la Schengen este astăzi un obiectiv nu doar al românilor, ci şi al Uniunii Europene“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Eurodeputatul Renew Europe, Dacian Cioloş, membru al formaţiunii REPER, a forbit astăzi, la RFI, despre aderarea României la spaţiul Schengen, în contextul rezoluţiei adoptate ieri de Parlamentul European. 

Parlamentul European a adoptat, marți, cu o largă majoritate o nouă rezoluţie prin care cere aderarea României la spaţiul Schengen. O decizie ar urma să fie luată în decembrie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Până atunci, experţii Comisiei Europene vor publica un raport de evaluare tehnică.

„Este o fereastră de oportunitate politică pentru România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen şi e important acest mesaj din partea Parlamentului. Cred eu că orice presiune politică în acest moment asupra statelor membre, mai ales în perioada aceasta în care la frontierele Uniunii Europene avem război, avem refugiaţi, România şi Bulgaria au o frontieră importantă, destul de lungă, a Uniunii Europene, pe care trebuie să o apere, să o protejeze şi deci aderarea României la Schengen este, ar trebui să fie un obiectiv nu doar al românilor, ci şi al Uniunii Europene“, a explicat Dacian Cioloș.

Ce înseamnă aderarea la Schnegen pentru români?

 

„Pentru noi, pentru români e important, pentru că asta ar presupune că cetăţenii români sau, mă rog, toţi cei care vin spre România să nu mai trebuiască să stea la frontiera cu Ungaria, de exemplu, sau la frontiera cu Bulgaria pentru verificări, să nu mai treacă în aeroporturi de la un terminal la altul, de la un terminal Schengen la un terminal non-Schengen, să treacă prin toate filtrele de controale de frontieră, control paşaport şi aşa mai departe. Şi chiar şi pentru antreprenori e un lucru important, pentru că asta ar scurta mult timpul de transport al camioanelor, care n-ar mai trebui să stea de multe ori zile în şir la frontierele exterioare ale spaţiului Schengen, din care România încă nu face parte“, a explicat eurodeputatul, pe scurt, despre avantajele Roâniei de a adera la spațiul Schengen.

Europarlamentarul român a explicat și importanța votului eurodeputaților olandezi  din partidul premierului Rutte, care de ceastă dată nu au dat un vot împotrivă ci, majoritatea, s-au abținut.

„Au fost cinci europarlamentari care s-au abţinut, cei din partidul premierului Rutte, şi au fost nouă europarlamentari care s-au abţinut din grupul PPE. Faptul că s-au abţinut şi n-au votat împotrivă, mi se pare important de remarcat. Asta arată că încă nu e luată o decizie la Haga, cel puţin în partidul premierul Rutte şi alte partide care fac parte din coaliţia de guvernare, pentru că acolo sunt patru partide care fac parte din coaliţia de guvernare. Eu ştiu că ei aşteaptă să vadă raportul Comisiei Europene privind situaţia Schengen. Ei spun că de 11 ani de când România a fost evaluată pozitiv pentru aderarea la Schengen, nu s-au mai făcut verificări şi că acest raport ar fi util pentru ei.

Cred că aşteaptă şi raportul MCV, să vadă cum evaluează comisia situaţia, mai ales a legilor justiţiei, pentru că a fost un subiect pe masă în ultimii ani, de când PSD-ul condus de Dragnea a aruncat în aer o şansă a României de a intra în Schengen în 2017, şi acum, evident, tot ei, împreună cu PNL, trebuie să şi corecteze aceste probleme şi să convingă nu doar Comisia Europeană dar şi statele membre, şi probabil că după aceea va fi luată o decizie“, a explicat Cioloș pentru RFI, titrează Rador.

Dacian Cioloș: „Aderarea României la Schengen este astăzi un obiectiv nu doar al românilor, ci şi al Uniunii Europene“

 

Întrebat care sunt şansele ca România să intre în Schengen în curând, realist vorbind, eurodeputatul Renew este de părere că Români ar putea avea o șansă reală, cu anumite condiții.

„Dacă majoritatea politică din Parlamentul de la Bucureşti înţelege că: unu - e o fereastră de oportunitate cu care probabil n-o să ne mai întâlnim încă câţiva ani de acum înainte şi doi - că, pentru a valorifica această fereastră de oportunitate, trebuie luate nişte decizii. Eu cred că în următoarele luni această fereastră de oportunitate rămâne deschisă. Depinde de noi şi depinde în primul rând de majoritatea de la Bucureşti cum va folosi şi valorifica această oportunitate şi, sper eu, să rupem un lanţ de proastă amintire, să zic, a unor ratări a unor astfel de ferestre de oportunitate din ultimii ani, din 2011 încoace. Deci cred că încă se joacă. Nu ştiu dacă cu o decizie în decembrie, dar, oricum, cred că-n următoarele luni acest lucru ar fi posibil dacă se iau nişte decizii cât mai rapid acasă“, a conchis Dacian Cioloș

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel