Dan Diaconescu, îndurerat: mi-au murit doi prieteni dragi

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dan Diaconescu, îndurerat.  mi-au murit doi prieteni dragi
Dan Diaconescu, îndurerat. mi-au murit doi prieteni dragi

Poetul Lucian Avramescu a murit în locuința sa din comuna Sângeru, județul Prahova, la vârsta de 73 de ani, după ce a intrat în stop cardio-respirator. Acesta a fost găsit în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator, în locuința sa din Sângeru, Prahova. Poetul a fost supus manevrelor de resuscitare, însă fără rezultat.

"Mi-au murit doi prieteni dragi, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru Îmi așteptam moartea mea Acum, Preafericite, clădesc o biserică din piatră închinată Maicii Domnului în livada cu pomi fructiferi...", a postat  Dan Diaconescu pe Facebook.

Fostul realizator TV, Dan Diaconescu, citează din Scrisoarea deschisă, adresată de poetul Lucian Avramescu, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Lucian Avramescu, 14 aug 1948 - 12 dec 2021).

"Mă adresez Dumneavoastră Părinte Patriarh Daniel cu o rugăminte pe care am speranța s-o împliniți, cu toate că întreaga ierarhie ce vă stă dedesubt a refuzat-o fără să pună întrebări și fără o minimă documentare Ultimul NU ferm a venit de la un funcționar bisericesc al Patriarhiei Cererea mea este de a se îngădui înmormântarea mea, scriitorul Lucian Avramescu, autor a peste treizeci de cărți, în incinta Muzeului Pietrei, la Sângeru, din Prahova, comună în care m-am născut.

Muzeul, unic în România, realizat integral de mine, prin muncă și strădanie de peste douăzeci de ani, cuprinde peste trei mii de piese de piatră adunate din satele țării, cioplite de țărani care au dăltuit în calcar mai întâi adăpătoarea pentru vite, teici și râșnițe pentru mălai, colac de fântână și, la urmă de tot, crucea pe care urmașii să i-o pună la cap Muzeul, cu intrare liberă, e vizitat de oameni care vor să vadă că noi avem nu doar o efemeră civilizație a lemnului, cum mi-a spus mie la Sao Paulo, un ziarist brazilian care văzuse porțile maramureșene, dar nu știa că Brâncuși e român, ci și o formidabilă civilizație a pietrei Din pricina asta, intrarea în Muzeu se face printr-o dublă poartă maramureșeano-prahoveană, DIN PIATRĂ E unică în țară", a scris Lucian Avramescu, pe 7 septembrie 2021.

 

Lucian Avramescu, poet și jurnalist, avea 73 de ani

 

Lucian Avramescu, poet și jurnalist, s-a născut în comuna Sângeru, judeţul Prahova, la 14 august 1948. A debutat în 1967, cu poezie şi reportaje, în "România literară" şi "Luceafărul".

A fost ziarist la "Orizont" (Râmnicu Vâlcea, 1975), "Scânteia tineretului" (redactor-şef adjunct), "Suplimentul literar-artistic al 'Scânteii tineretului'" (1986-1989) şi "Tineretul liber" (ziar înfiinţat la 22 decembrie 1989). A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1979. La cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu" (martie 2008), a primit Premiul de Excelenţă "Nichita Stănescu", oferit de Primăria Municipiului Ploieşti.

Printre operele sale se numără și "Poeme" (Bucureşti, 1975), "Stele pe dealuri" (Craiova, 1976), "Transplantul de albastru" (Bucureşti, 1976), "Un liber albatros" (Bucureşti, 1978), "Ei, aş, spunea poetul" (Bucureşti, 1980), "Nu cer iertare" (vol. I-III, Bucureşti, 1981-1985), "Bună seara, iubito" (vol.I - 1986), vol. II - 2000).

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel