Împreună cu colegii săi din delegația Partidului Popular European (PPE) România, Motreanu a semnat amendamentele propuse de Daniel Buda și Iuliu Winkler la această propunere, exprimând preocuparea pentru impactul acesteia asupra agricultorilor români.
Într-o postare pe platforma Facebook, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), a subliniat necesitatea reintroducerii tarifelor de import pentru produsele agricole care sunt deosebit de importante pentru economia agricolă a României. De asemenea, el a solicitat includerea anului 2021 în anii de referință, pentru a reflecta condițiile preexistente crizei și liberalizării comerțului cu Ucraina.
„Cerem ca reintroducerea tarifelor de import să fie posibilă și în cazul cerealelor și mierii, extrem de importante pentru România, precum și în cazul produselor oleaginioase.
De asemenea, vrem ca în anii de referință să fie inclus și 2021, an anterior războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a liberalizării comerțului cu Ucraina. Comisia Europeană a propus o ”frână de urgență” pentru păsări de curte, ouă și zahăr, prin care s-ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 și 2023. În cazul în care importurile acestor produse ar depăși volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depășesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenți”, precizează Motreanu.
Prin aceste amendamente și solicitări, Dan Motreanu și echipa sa urmăresc să asigure protecția și sustenabilitatea agriculturii românești în fața provocărilor generate de liberalizarea comerțului și de contextul geopolitic complicat. Importanța acestor măsuri rezidă în menținerea echilibrului pe piața internă, evitând supraîncărcarea acesteia cu produse străine și protejând astfel producția și veniturile fermierilor români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News