"Nu am răspuns încă domnului Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. Este pentru prima dată - şi în nouă ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar am văzut multe Comisii Europene -, dar mie mi se pare că acum se acţionează politic şi, în momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri, să trimiţi o astfel de scrisoare Guvernului României mi se pare nepotrivit. O să explic de ce am făcut această afirmaţie.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă: "Abordarea lui Klaus Iohannis, greşită şi lipsită de demnitate"
Guvernul României nu a luat nicio decizie pe Justiţie, deci nu se poate imputa Guvernului României că a luat o decizie legată de ce se reproşează în scrisoare. Al doilea lucru, Parlamentul României este legislativul, este ales prin votul cetăţenilor, este dreptul Parlamentului României să legifereze şi asta a făcut, iar ca să ceri Guvernului să intervină pe legi pe care le-a dat Parlamentul iar nu se poate, pentru că ştim că trebuie să avem separarea puterilor în stat. Noi suntem Executiv, nu putem să intervenim pe legislaţie dată de Parlament", a declarat Dăncilă, aflată într-o vizită în judeţul Prahova.
Viorica Dăncilă: Timmermans acţionează politic
Ea a adăugat "ameninţarea cu articolul 7" i se pare "un lucru periculos".
"Vorbeşte despre ridicarea MCV. Da, ştiu că, dacă activez articolul 7, nu poate să existe MCV, dar în scrisoare mai vorbeşte domnul prim-vicepreşedinte Frans Timmermans despre un mecanism care să se aplice României. Despre acest mecanism am mai avut discuţii în cadrul Parlamentului European, mi se pare chiar grupul ALDE a venit cu o propunere, un mecanism pe criterii precise, pe criterii corecte, care să se aplice tuturor statelor membre.
Citeşte şi: Vorica Dăncilă: "L-am sunat pe Iohannis. Mi s-a spus că îşi lansează cartea pe scările vopsite"
Tocmai vorbeam de dublu standard şi vedem că acesta se încearcă să fie aplicat din nou. Am să îi răspund domnului prim-vicepreşedinte Timmermans şi o să cer ca ţara mea şi românii din această ţară să fie trataţi în mod corect şi să fie respectaţi ca şi ceilalţi cetăţeni din UE. Mi se pare o abordare care nu este corectă. Mecanismul de Cooperare şi Verificare este aplicat doar pentru România şi Bulgaria. Să nu uităm, Croaţia a intrat în urma noastră, nu are acest mecanism. Pentru a avea o Europă puternică şi unită pe care ne-o dorim noi toţi, că suntem proeuropeni, trebuie să dăm încredere cetăţenilor din toate statele membre, din România, că sunt trataţi în mod corect şi în mod egal", a afirmat prim-ministrul.
Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele Frans Timmermans le-a trimis autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România. Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News