"Avem proiecte prin care ne-am propus să-i convingem pe cât mai mulți români să revină în România. (...) De multe ori venim și vă spunem să veniți acasă și vă spunem cu multă sinceritate. Ne-am dori ca românii să vină acasă într-un număr cât mai mare, dar ca prim-ministru știu că trebuie să creăm condițiile pentru ca dumneavoastră să veniți acasă. Trebuie să creăm condițiile astfel încât dumneavoastră să beneficiați de oportunități egale cu cele pe care le aveți în țările gazdă. Vă asigur că vom fi neobosiți și foarte implicați pentru a face acest lucru. Pentru noi reprezentațui românii care au aceleași trăiri și iubesc această țară", a declarat Viorica Dăncilă, la Forumul Românilor de Pretutindeni.
Proiectele și programele luate de Guvern pentru readucerea românilor în țară
„Desigur, creșterea economică și majorarea consistentă a salariilor sunt argumente solide. Acestora se adaugă o serie de programe prin care românii sunt încurajați să revină în țară pentru a-și dezvolta propriile afaceri. (...) Știu că oriunde sunteți în lume, că oriunde vă aflați aveți în suflet tricolorul românesc.Aș dori să subliniez Programul Diaspora Start-up, finanțat din fonduri europene și Programul Start-UP Nation finanțat prin fonduri guvernamentale, care oferă oportunități de întoarcere în țară și de valorificare a abilităților profesionale și antreprenoriale. Pe lângă cursurile de formare antreprenorială, românii din străinătate care doresc să-și deschidă în România propria afacere pot accesa fonduri de până la 40.000 de euro pentru fiecare proiect", a subliniat Dăncilă.
Un alt proiect amintit de Viorica Dăncilă vizează bursele elevilor români din Ucraina.
„Acest Forum este un bun prilej să discutăm despre proiecte și inițiative care să-i păstreze conectați cu țara pe românii din afara granițelor și chiar să-i determine să revină acasă. Mă refer la proiecte pe care Guvernul României le finanțează pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în țările și comunitățile unde dumneavoastră v-ați stabilit. Un rol important îl au programele prin care susținem educația în limba maternă a copiilor etnicilor români din regiunile istorice. Programul de burse pe care l-am dezvoltat pentru elevii etnici români din Ucraina este un model de bune practici.
Cunoașterea culturii și civilizației românești de către copiii și tinerii care trăiesc în afara granițelor este esențială", a adăugat premierul.
Campania "Informare acasă, siguranță în lume"
„Pe lângă proiectele culturale desfășurate în comunitățile de români din străinătate, am continuat și dezvoltat Programul taberelor ARC pentru a da posibilitatea cât mai multor copii și tineri români care trăiesc în afara granițelor să revină în România și să cunoască țara părinților și bunicilor lor. Promovarea și respectarea drepturilor românilor de pretutindeni sunt permanent în atenția Guvernului. În acest sens, anul 2019 reprezintă al doilea an în care campania națională -Informare acasă, siguranță în lume- a ajuns în toate județele țării dar și în toate comunitățile în care dumneavoastră ați ales să trăiți. Am făcut demersuri pentru simplificarea și reducerea birocrației și am eliminat taxele consulare pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, și vom continua să îmbunătățim serviciille consulare, de aceea dialogul cu dumneavoastră este foare important", a mai spus Dăncilă, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News