Danemarca. Un cuplu de români spune secretul celei mai fericite țări din lume: „Filosofia este în strânsă legătură cu educaţia”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În Danemarca şcolile sunt renovate pentru că elevii să aibă cât mai mult oxigen şi lumină naturală. România îşi ţine elevii - 2,5 milioane - în clase cu un aer îmbâcsit şi emisii de dioxid de carbon care le dau copiilor dureri de cap şi le diminuează capacitatea de învăţare.

Danemarca este țara considerată tărâmul fericirii. O spune raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar rezultatul se află în strânsă legătură cu educaţia. Un model apreciat în toată lumea care gravitează în jurul elevului. Ţara oferă în plus un nivel de trăi suficient de mare ca să atragă pe oricine. Nu degeaba peste 33.000 de români au acum rezidenţă în regatul danez.

Valentin s-a stabilit în Danemarca în 2006. Lucra în lumea circului când a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, după un spectacol la Copenhaga. S-a hotărât să îşi urmeze inima şi a rămas în nord. Acum au doi copiii, o casă, administrează o asociaţie de proprietari şi organizează spectacole pentru comunitatea de români. În toţi aceşti ani a învăţat că filosofia care face din Danemarca una dintre cele mai fericite țări din lume este în strânsă legătură cu educaţia şi metodele folosite la şcoală.

Alina, fiica lui Valentin, merge la o grădiniţă aflată la 5 kilometri de casă, într-o pădure, unde la fel ca cei de vârsta ei învaţa să trăiască liber. E un fost canton privat care a fost cedat statului danez, contra unor facilităţi fiscale.

„Mergeam cu ei în pădure, pentru că au o zonă unde se pot plimba şi, în timp ce mergeam pe cărare, am înţeles de ce este bine că sunt afară. Copiii, în loc să-şi fure unii altora jucăriile, mergeau împreună, se ţineau de mână şi vorbeau cu adulţii, dacă voiau. Dacă nu, vorbeau între ei”, spune Karina, mama Alinei, potrivit Știrile PRO TV.

 

Nu poţi avea o societate sănătoasă cu o populaţie nefericită

 

Nu poţi avea o societate sănătoasă cu o populaţie nefericită, cred danezii. Este şi motivul pentru care prioritară în educaţia elevilor este starea de bine. Totul este astfel conceput încât să fie evitate situaţiile stresante, iar copilul să meargă cu plăcere la şcoală. Sistemul danez pune accent pe descoperirea din timp a abilitaţilor fiecărui elev astfel încât copilul să nu se chinuie cu materii care nu i se potrivesc.

Într-o şcoală aflată la 30 de kilometri de Copenhaga, în sala de curs, este amenajat un loc unde cei mici se pot odihni atât în pauze, cât şi în timpul orelor.

 

În România, mucegaiul, umezeala, întunericul, zgomotul în exces şi frigul duc la probleme de sănătate

 

În România, peste două milioane şi jumătate de elevi petrec la şcoală, în fiecare an, cam 170 de zile adică aproape 6 luni, iar până la 70% din acest timp stau în clasă.

Mucegaiul, umezeala, întunericul, zgomotul în exces şi frigul duc la probleme de sănătate, în special respiratorii, care, la rândul lor, afectează educaţia copiilor noştri. În 2019, din cauza acestor boli, s-au înregistrat, în total, peste 37.000 de zile de absenţă de la şcoală. Specialiştii merg mai departe cu studiul şi spun că îmbunătăţirea condiţiilor de ventilaţie din clase duce şi la o creştere a economiei. Cum copii ar fi mai sănătoşi şi rata de productivitate a părinţilor ar creşte. În cifre, aceste măsuri ar aduce un beneficiu economic de 5 miliarde de euro, până în 2060.

Sunt multe de făcut în învăţământul românesc. Nu avem o reforma coerentă şi nici bani pentru investiţii. Dar poate cel mai grav este că am rămas ancoraţi într-un model învechit, care nu mai dă rezultate. Reforma ar trebui să înceapă cu schimbarea mentalităţii, iar asta nu costă bani. Este nevoie doar de dorinţă şi bunăvoinţa pentru că şi elevii noştri să vină într-o zi cu plăcere la şcoală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel